Tkanina kot umetnina

Nekatere tkanine imajo tako čudovite vzorce in so tako zelo barvite, da si ne moremo kaj, da jih ne bi spremenili v umetnine. Vzemite blago, ki se vam še posebno dopade (in se ujema s siceršnjo opremo prostora), denimo tako z velikimi cvetličnimi vzorci ali kakšnimi drugimi vzorci, in ga uokvirite ter namestite na steno. Blago lahko pred tem tudi okrasite s trakovi, ga dodatno pobarvate s tekstilno barvo in drugo. Za tridimenzionalni učinek pa blago namesto v običajen okvir položite v ozek okvir bodisi v obliki kvadra bodisi kocke. Tako bo vaš dizajn tudi veliko bolje prišel do izraza.

fabric_as_art_camping_016.jpg

Cvetlične dekoracije

S tekstilom lahko izdelate tudi čudovite cvetlične dekoracije. Blago živih barv narežite na trakove, nato pa iz njih s pomočjo žice oblikujte cvetove. Zatem jih pritrdite na umetni pecelj. Zanje povprašajte pri cvetličarju ali v vrtnem centru. Naredite nekaj takšnih rož in jih dajte v lepo vazo, tako da bodo lahko vsi občudovali vašo kreativnost. Lahko pa pecelj (in liste) iz blaga izdelate tudi sami.

il_fullxfull_319416191.jpg

Tapete iz tekstila

Če vam je vzorec na blagu zelo všeč, pa niste ravno prepričani, da bo dobro deloval v vašem domu, lahko to preverite na zelo enostaven (in hitro odstranljiv) način. Kupite dovolj (lahkega) blaga, da boste lahko z njim prekrili želeno površino (za vsak primer ga vzemite nekoliko več, kot meri stena, sploh če gre za vzorčastega, da boste lahko vzorec lepo zaključili), nato pa ga na steno nanesite s tekočim škrobom. Škrob dajte v čisto vedro za barve in ga na steno nanesite z gobico ali s čopičem oziroma valjarjem za barve.

Nato na tako obdelano steno položite kos blaga (ob stropu, tleh in okoli vrat ter oken ga pustite nekaj centimetrov več). Postopek ponovite s preostalimi kosi. Ob tem pazite na to, da se vzorci med samo ujemajo in se lepo prekrivajo. Ko se škrob posuši, odstranite odvečno blago. Če vam končni izgled ni všeč ali pa se ga čez čas naveličate, steno zmočite z vodo, odstranite blago in umijte steno. Blago lahko tudi umijete in z njim ustvarite kakšno drugo dekoracijo.

Več idej, kako v domu uporabite tekstil, pa si oglejte v fotogaleriji.