Vhodna vrata so po navadi prva stvar, ki jih opazimo pred vstopom v dom. Vendar pa pomemben prvi vtis naredi tudi predpražnik na tleh, ki lahko pove veliko o stanovalcih. Če želite po tleh položiti barvit in zanimiv predpražnik, se odločite za navadnega pletenega iz kokosovih ali drugih naravnih vlaken, ki ga popestrite z akrilnimi barvami, saj mu bodo vdahnile novo življenje.

Kaj potrebujete?

Morda vam je všeč tekstura navadnih predpražnikov, ampak želite najti nekaj unikatnega. V vsakem primeru uporabite akrilne barve in ustvarite svoje umetniško delo. Na monotono obarvan predpražnik lahko narišete nekaj morskih valov oziroma poljubne vzorce: izberite si temo po lastnem okusu, ki ima lahko puščavski navdih (kaktusi) ali pa denimo posnema zibanje morskih valov.

pobarvajte_predpraznik_2.jpg

S svojim predpražnikom ravnajte kot s platnom, pri izbiri barvnih odtenkov in vzorcev pa uporabite domišljijo. Potrebovali boste navaden predpražnik rjave barve, akrilno barvo, ščetko z mehko gobico, papir za izdelavo vzorca, olfa nož in barvo v razpršilu.

Postopek

Najprej se odločite, katere barve in kakšen vzorec boste uporabili. Poceni akrilne barve so kot nalašč za ta projekt, saj jih je moč kupiti v vsaki dobro založeni trgovini. Izberite si tudi nekaj ščetk z gobico, ki jih imejte pri roki, saj jih zaradi grobe teksture predpražnika kar hitro obrabite. Nato ščetko z gobico (ali navadni čopič) pomočite v izbrano barvo in jo enakomerno nanesite na površino.

pobarvajte_predpraznik_3.jpg

Ne glede na število barv, ki ste jih nanesli na predpražnik, morate vse skupaj po končanem prvem barvanju še enkrat preplastiti z drugo plastjo barve, da tako dosežete globlje in obstojnejše odtenke. Če želite na podlago vključiti še vzorec, ga narišite na kos papirja. Uporabite olfa nož in izrežite vzorec, tako da ustvarite šablono.

Še zadnji korak

Delajte v dobro prezračevanem prostoru: šablono položite na vaš predpražnik in uporabite barvo v razpršilu. Ta tehnika je namreč veliko bolj primerna, kot slikanje motivov s čopičem in gobico, saj z razpršilom lažje ustvarite enakomerno pokritost vzorca. Pustite, da se predpražnik posuši čez noč, preden omogočite ljudem, da hodijo po njem. Barva lahko ob pogosti uporabi malce zbledi, vendar jo vedno lahko obnovite s še eno plastjo barve ter tako enostavno popravite poškodbe.

pobarvajte_predpraznik_4.jpg

Tak projekt je lahko v zabavo tudi otrokom. Umetniško okrašen predpražnik lahko podarite v dar starim staršem ali drugim sorodnikom. Nekaj namreč še drži, in sicer, da ima ročno delo veliko večji pomen kot predmeti, ki jih na hitro kupite v trgovini.