Tudi vaš predšolski otrok je že dovolj star, da ga počasi navajate od začetka do konca opraviti preproste naloge, ki jih je potrebno postoriti v domovanju. Zato ga spodbudite, da postane aktiven član vaše družine, ki se preko preprostih opravil uči odgovornosti, strukture dela, naprednega razmišljanja in spretnosti odločanja. Posledično pa krepi samozavest, samodisciplino in druge vedenjske lastnosti.

Otroku povečajte samozavest in mu predstavite občutek ponosa

Starši dandanes prepogosto naredijo preveč stvari za svoje mlade potomce, kar bi malčki zlahka postorili tudi sami. Tega se običajno lotijo zaradi tega, ker opravila dokončajo hitreje od otrok ali pa morda bolj kakovostno − vendar pa ti ukrepi otroku dejansko niso v pomoč, saj ga delajo razvajenega in manj samozavestnega. Če boste najmlajše spodbudili k sodelovanju pri gospodinjskih delih, se bodo počutili kot pomemben del družine, ki mu dovolj zaupate, da bo nekaj storil dobro.

otroci_pomagajo_pri_hisnih_opravilih_2.jpg

Otroci radi čistijo in pomagajo, saj se tako učijo od pomembnih drugih. Zato izkoristite vsako priložnost in jim najprej predstavite ter pokažite vsa vsakdanja opravila, ki potrebujejo vašo pozornost. Začnite z manjšimi nalogami, na primer pred obrokom naj zložijo jedilni pribor na mizo, po jedi pa naj pospravijo svoj krožnik, pobrišejo mizo in pometejo drobtinice s tal. Po drugi strani jih lahko navadite, da sortirajo barvne nogavice, pospravijo posteljo ali denimo igrače s tal.

Ustvarite kozarec presenečenja s hišnimi deli

Da se malčku delo ne bi zamerilo in da vam ne bo treba sitnariti, katero stvar naj določen dan opravi, mu pustite možnost, da na zabaven način sam izbere gospodinjsko opravilo. Izberite poseben steklen kozarec (od vloženega sadja ali zelenjave) ali prozorno posodo iz plastike večjih dimenzij, otroka pa spodbudite, da sprednjo stran kozarca okrasi z barvnimi nalepkami ali izrezanimi motivi iz časopisa. Na list papirja lahko obriše svojo dlan, jo izreže in prilepi na kozarec, saj bo simbolizirala njegovo pomoč.

job_jar_4.jpg

Iz oglasnih katalogov nato izrežite slikice za posamezna hišna dela, na primer sliko vakuumskega sesalnika, metle, brisač, nogavic in drugih predmetov, ki so povezani z določenimi nalogami. Posamezne sličice prilepite na barvne ali bele koščke papirja, ki jih potem prepognete in pospravite v kozarec. Mlademu radovednežu pojasnite, da bo iz kozarca vsak dan izžrebal neko nalogo, ki jo boste opravili skupaj. Izredno pomembno je, da med delom uživate in da opravilo dokončate skupaj.