Raziskovalci z inštituta za tehnologijo v ameriškem Massachusettsu so v sodelovanju s strokovnjaki z nemške tehniške univerze v Aachnu prišli do zanimivega spoznanja: najučinkovitejši sistem za pridobivanje solarne energije so sončne celice, ki posnemajo obliko sončničnega cveta oziroma vzorec v njem. Idejni projekt je bil objavljen v mednarodni reviji Solarna energija (Solar Energy), njegovi snovalci pa so že vložili zahtevo za patentno zaščito.

soncnica.jpg

Posnemanje zasnove sončničnega cveta

Inovativni sistem sončnih celic deluje po načelu sončničnega cveta: voda v sistemu se segreje in s spremeni v paro – ta pa se nato porabi za poganjanje turbine, ki proizvaja električno energijo. Do pred kratkim je bil najučinkovitejši način za izkoriščanje maksimalne toplote z ogledali in lečami, razporejenimi v koncentričnih krogih. Vendar pa so zaradi postavitve ogledal in poti sonca nastajali senčni predeli, ki so na splošno zmanjšali energijsko učinkovitost sistema.

Popolni kot

Ker novi dizajn posnema parabolično spiralno obliko (Fermetova spirala), vsak delček sončničnega cveta oziroma eno ogledalo tvori 137,51-stopinjski kot v primerjavi z naslednjo spiralo, kar imenujemo tudi zlati kot. Parabolične spirale, ki tako nastanejo, so med seboj povezane s Fibonaccijevim številom, uporabljenim pri določanju rasti razvejanih dreves, storžev, morskih školjk in nekaterih živalskih vrst, kot so denimo zajci in čebele.

soncnica_2.jpg


Razporeditev ogledal in leč spominja na spirale v naravi, zaradi česar je uspelo raziskovalcem precej povečati energijsko učinkovitost solarnega sistema. Nova postavitev zrcal bo omogočila učinkovitejšo proizvodnjo solarne energije z nižjimi stroški.