Večina gliv je sicer za travo zelo koristnih, saj jo – kot že rečeno – oskrbijo s potrebnimi hranili. Poleg estetskega je glavni razlog za odstranitev gliv zagotovitev varnosti otrok in hišnih ljubljenčkov. Saj ne želite, da bi jih po nesreči zaužili, kajne?

Glive se bodo razvile, če bodo imele za to dovolj hrane. Več, kot je bo, večje bodo. Pri njihovem odstranjevanju pazite, da boste odstranili tudi vse reproduktivne strukture, saj se le tako njene spore ne bodo razširile na nova območja. Ker večina od njih potuje z vetrom, jih lahko k vam zanese iz sosedstva, lahko pa pridejo tudi iz zelo oddaljenega območja.

100_1163.jpg

Glive se še posebno rade razvijejo ob na novo posajeni travi, saj je to potrebno redno in obilno zalivati, to pa je idealno okolje za rast gliv.

Odstranjevanje gliv

Obstaja nekaj načinov, s katerimi boste učinkovito odstranili glive ali vsaj omilili njihovo število na vaši zelenici.

Zmanjšajte namakanje

Gobe obožujejo mokroto. Zato zmanjšajte namakanje in njihovo število bo kmalu veliko nižje.

Večja zračnost zemlje

Zemlji zagotovite dobro zračnost. Voda bo v takšni zemlji hitreje odtekla.

Gnojenje

Glive za svojo rast potrebujejo organske snovi. Te bodo veliko hitreje razpadle, če boste zemlji dodali dušikovo gnojilo. Na 93 kvadratnih metrov dodajte 0,45 kilograma gnojila.

Odstranjevanje

Glive z vašega travnika redno odstranjujte. Če se jih želite znebiti za vedno, jim odtegnite vire hrane. Čistite iztrebke vaših ljubljenčkov, vrzite stran vse gnijoče rastlinje in izruvajte vse stare štore.

sany1425.jpg

Fungicidi

Nekateri se nad glive zelo radi spravijo s fungicidi, ki pa sploh niso učinkoviti. Če namreč z njimi glive poškropite, niste naredili nič, saj je pri večini gliv jedro organizma pod zemljo, ki ga na ta način ne boste dosegli. Gobe odstranite takoj, ko se pojavijo, saj boste s tem preprečili, da bi se njihove spore razširile na nova mesta.

Spore lahko z vetrom pridejo tudi zelo od daleč, lahko pa jih k vam zanese tudi od soseda, če jim tamkajšnji pogoji ne ustrezajo. Spore se namreč ne bodo razvile v glive, če pogoji za njihovo rast niso izpolnjeni.

Dobra novica

Večina travnatih gliv vaše trave ne bo poškodovala, ampak ji bo predvsem koristila. Gobe namreč razgrajujejo organske snovi in zemljo oskrbujejo s hranili, ki jih rastline potrebujejo za rast. In to je dobro vedeti.