Pravi jantar poznamo predvsem kot nakit, ki je dragocen in cenjen. Danes je veliko jantarjevega nakita iz umetnih materialov, ki jih sicer uporabljajo v industriji in tudi v umetnosti.

Nekaj podobnega, kot so v jantar ujete živalce, lahko naredimo sami s posebno umetno dvokomponentno transparentno smolo – zalivno maso kristal PS, ki jo vlivamo v kalupe. Namesto živalic bomo v umetno steklo ujeli rožice in spominke. Kristal PS lahko kupite ali naročite pri Samson Kamnik. Pakiran je v 500-gramski ovoj, poleg pa morate kupiti še katalizator, ki omogoča strjevanje.

steklo_274_1.jpg

Kristal PS uporabljamo v najrazličnejše namene

Strjena masa kristal PS ima videz stekla in celo enak lomni količnik kot steklo. Masa je odporna proti vremenskim razmeram in UV-svetlobi, zato je primerna za notranjo in tudi za zunanjo uporabo. Izdelki so transparentni, mogoče jih je tudi obarvati z barvili in pigmenti. Kasneje jih lahko tudi brusimo, graviramo ali barvamo. Zelo lepo se zraven podajo transparentne barve za steklo. Maso uporabljamo za:
• odlivanje prozornih figur,
• obeske za ključe,
• embleme, priponke, logotipe,
• izdelavo brošk, uhanov,
• izdelavo različnih dekorativnih predmetov,
• konzerviranje arheoloških predmetov,
• vezivo ali premaz.

steklo_274_2.jpg

Kako naredimo odlitek medaljona za nakit ali obesek za ključe?

Najprej opozorilo: ker je kristal PS pri vdihavanju zdravju škodljiva snov in draži oči ter kožo, moramo najprej poskrbeti za varnost, pa čeprav delamo z majhno količino. Prostor, v katerem bomo delali, mora biti čist in zračen, pripravimo si tudi gumijaste rokavice in zaščitna očala. Mizo dobro pregrnemo s časopisnim papirjem in vnaprej pripravimo vse potrebne materiale. Priporočljiva delovna temperatura je 16–25 stopinj Celzija.

Potrebujemo:
– dvokomponentno zalivno maso kristal PS,
– katalizator,
– okvir za obesek ali kalup,
– obešalo,
– bakreni samolepilni trak,
– folijo za pokrivanje,
– stiskano cvetje,
– posodo za mešanje,
– paličico,
– vrtalnik,
– rokavice, zaščitna očala.

steklo_274_3.jpg

Postopek izdelave medaljona

1. V posodi zmešamo manjšo količino kristala PS in mu dodamo katalizator ter počakamo, da izplavajo zračni mehurčki. Delajte po navodilih proizvajalca in upoštevajte njegovo lestvico, koliko katalizatorja dodati v razmerju z smolo.
2. Počakamo, da se masa odzrači. To vidimo tako, da izplavajo zračni mehurčki.
3. Maso vlijemo v kalup. Kalupi so lahko iz silikonskega kavčuka, polipropilena, polietilena, kovine, stekla ali lesa. Ni potrebno, da jih izdelamo sami, lahko jih kupimo ali pa uporabimo kakšno embalažo, npr. pokrovček, plastično posodico itd.
4. Naenkrat zalijemo polovico okvirčka za obesek. Če boste delali kaj drugega, je priporočljivo, da naenkrat zalijete največ do 20 mm višine, sicer lahko pride do premočnega segrevanja in razpokanja mase. Debelejše sloje oblikujemo z večkratnim nanašanjem plasti, saj se masa brez težav zaliva po plasteh. Med posameznimi zalivanji naj bo predmet pokrit s folijo.
5. Počakamo, da se prva plast strdi, nato pa na plast s pinceto položimo stiskane rožice. To zalijemo s pripravljeno maso do višine kalupa.
6. Čas uporabe zmešane mase in čas strjevanja je od 15 do 45 minut ter je odvisen od dodanega katalizatorja in temperature zraka ter velikosti predmeta.
7. Čas sušenja je od 2 do 10 ur. Če želimo visoko kakovost odlitkov, postavimo predmet v pečico za 2 uri pri 80 stopinj Celzija, pečico pa moramo seveda potem dobro očistiti.
8. Ko je izdelek suh, ga oblepimo s samolepilno bakreno folijo, zvrtamo luknjico in vstavimo obešalo.

steklo_274_4.jpg

Nasveti

Ker za manjše količine težko določimo, koliko katalizatorja dodati, vam svetujemo, da pripravite več kalupov in naenkrat porabite celotno količino.

Več o vlivanju v kalupe in izdelovanju kalupov ter drugih tehnikah lahko najdete v knjigi Maje Matile Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, založba Littera Picta, www.hobi-ustvarjanje.si.