Začnite po malem

Majhne spremembe so lahko tudi precej opazne in pomembne, predvsem pa nas spodbudijo, da storimo še  večji korak k odgovornejšemu ravnanju z energijo in okoljem. Za začetek zamenjajte vse stare sijalke z energijsko učinkovitimi halogenskimi ali LED-sijalkami. Imajo namreč daljšo življenjsko dobo in porabijo manj energije, kar se bo poznalo tudi v vaši denarnici.

Bambusove brisače

V kopalnici namesto klasičnih bombažnih brisač začnite uporabljati ekološke brisače iz hitro rastočega bambusa. Poleg tega, da so prijazne do okolja, so tudi presenetljivo mehke in odlično vpijajo vodo oziroma tekočino.

recikliraj.jpg

Reciklirajte

Poskrbite, da reciklirate vse odpadke, ki jih lahko, na primer steklo, steklenice, pločevinke, karton in ne nazadnje papir. Tako boste očistili dom navlake in obenem pomagali okolju.

Kuhinjski pripomočki

Vsakdanje življenje lahko postane varčnejše in prijaznejše do okolja, če kupite energijsko učinkovite gospodinjske in kuhinjske pripomočke, ki so običajno izdelani iz okolju neškodljivih materialov. Inovativni premaz proti sprijemanju thermolon, na primer, za razliko od teflona prenese tudi visoke temperature brez kakšnih koli škodljivih plinov.

Druge gospodinjske naprave

Navadite se, da uporabljate le energijsko varčne naprave. Naslednjič, ko se podate po večjih nakupih, poiščite le pralni stroj, hladilnik, pomivalni stroj ali drug aparat z energijsko varčno oznako. Običajno je cena precej podobna, kot če bi kupovali potratnejšo napravo, le da boste dolgoročno prihranili energijo in nekaj evrov.

ekolosko_pohistvo.jpg

»Zeleno« pohištvo

Če želite zmanjšati svoj vpliv na okolje, si omislite ekološko pohištvo iz odgovornih, obnovljivih in recikliranih materialov, s katerim izboljšate tudi podobo dnevne sobe ali drugega prostora.

Izkoristite naravno svetlobo

Naravna svetloba nam je na voljo vsak dan in je povsem brezplačna. Delovni ali učni kotiček zato uredite v bližini oken, saj je območje bolje osvetljeno, zračno in odprto, prihranili pa boste tudi energijo za razsvetljavo.