Poigrajte se s simetrijo

Ko se na primer odločite prodati stanovanje in fotografirati spalnico, je asimetrični posnetek postelje in stranske mize povsem klasičen. Namesto tega posteljo preprosto vizualno odrežite na pol in v objektiv zajemite sorazmerno enako količino podrobnosti mize na drugi strani, kjer stojita mizica ali nočna omarica.

simetrija_fotografiranje.jpg

Osredotočite se na podrobnosti

Z nizko nastavitvijo zaslonke (od dva do tri) se zlahka osredotočite na podrobnosti v ospredju prostora, medtem ko ozadje ostane rahlo zamegljeno. Naredite dve fotografiji: eno od blizu, kjer so vidne podrobnosti v ospredju, in drugo od daleč, kjer je zajet cel kos pohištva ali širši del prostora. Fotografiji nato v računalniškem programu združite v kolaž, tako da dobi gledalec celovitejšo sliko prostora.

Izkoristite okvirje prostora

Pri določanju kompozicije fotografije zagotovite, da boste v posnetek vključili tudi okvirje, ki so že vključeni v arhitekturno ali oblikovalsko zasnovo sobe. Izkoristite konstrukcijo stropa, podporne tramove in druge elemente, tako da poudarite dizajn prostora. Postavite se lahko na primer v kot sobe in v objektiv zajamete prostor po diagonali.

fotografiranje_2.jpg

Igra kotov

Kadar fotografirate umetnine ali skulpture v domu, eksperimentirajte z različnimi koti, tako da ustvarite kompozicijo, ki bo najbolj jasno izrazila in ujela občutek, ki ste ga nameravali z umetniškim delom zajeti. Prestavite se z enega konca sobe do sredine in naprej, dokler ne najdete idealnega položaja. Če fotografirate strešna okna ali dolg sistem svetil na stropu, uporabite manjšo globinsko ostrino in slikajte celo dolžino izdelka. Enako tehniko izkoristite za zajemanje večjih ali več sob, saj tako pretiravate z dolžino prostora.

Prikažite življenje

Kadar dom prodajate, ga boste morda vsaj za odtenek lažje prodali, če na fotografije vnesete življenje. Dolgočasen hodnik ali stopnišče bosta videti bolj živahna in domačna, če namesto dekorja vanju postavite žensko ali moško figuro v gibanju. Oseba lahko denimo stoji na sredini stopnišča in gleda skozi okno ali pa se sprehaja po dvorišču oziroma vrtu.

fotografiranje_3.jpg

Uporabite širokokotni objektiv

Vsakdo, ki fotografija nepremičnine, mora biti opremljen s širokokotnim objektivom. Tako lahko stojite v kotu sobe in še vedno vizualno zajamete ves prostor. Priporočamo vam, da si omislite objektiv s premerom od 10 do 24 milimetrov.

Kombiniranje tehnik

Da boste čim bolje ujeli občutek prostora, kombinirajte omenjene tehnike. Posebno pozornost namenite ostrenju slik, saj želite narediti jasne in čiste posnetke. Seveda pa nič ne skrbite, če fotografije niso najbolje izostrene ali so morda celo rahlo zatemnjene – na voljo je namreč več, tudi brezplačnih računalniških programov, s katerimi lahko slike na koncu še dodatno obdelate, na primer Photoshop ali IrfanView.