Steze in pergole

Pri načrtovanju vrta za novo sezono se najprej lotite določanja in urejanja vrtnih poti. Steza naj bo dovolj široka – toliko, da se lahko po njej eden zraven drugega nemoteno sprehajata vsaj dva človeka oziroma približno en meter. Če nameravate ob stezo posaditi rastline, zraven poti pustite še dodatnih 50 centimetrov prostora. Pergole naj bo visoka dva metra in pol ali manj, saj pod njo le sedite.

Najmanjša terasa mora biti dovolj velika, da nanjo postavite ležalnik, okoli katerega naj ostane še en meter prostora za enostavno premikanje. Dovoz naj bo širok tri metre in pol, pred garažo ali prostorom za parkiranje pa pustite dovolj prostora za manevriranje.

Ograde in vrata

Pri izboru ograde bodite pozorni na prakso in pogoje v lokalnem okolju: ali gre za podeželsko ali urbano okolje, kako blizu so sosedje, pred kom se želite skriti oziroma zaščititi… V majhnem mestnem vrtu si omislite višjo ogrado iz kovanega železa ali lesa, medtem ko lahko meje vrta določite tudi z izborom ustreznih rastlin.

garden_fence_designs2.jpg

Vrtna vrata naj bodo čim enostavnejša: izogibajte se velikim stebrom z dekorativnimi podrobnostmi. Vrata raje uskladite z okoljem; če so nameščena v neposredni bližini hiše, naj se stilsko, barvno in po materialih skladajo z objektom.

Podeželski in urbani vrt

V trendu so naravni vrtovi z rustikalnimi oziroma podeželskimi detajli, ki se po barvah, obliki, vrstah rastlinja in dodatnih elementih vključijo v okoliško naravo. To je najboljša rešitev za načrtovanje okolice vaške hiše ali počitniške hiše na vasi. Kljub temu da je naravni vrt videti rahlo zapuščen, pa v resnici zahteva kar nekaj dela in vzdrževanja.

Če urejate urbani vrt, ki je običajno manjši, imitacija naravnega vrta ne deluje dobro, saj nam pogled preveč uhaja na ulico in okoliške zgradbe. Zaradi tega je bolje, če rastline, kot so grmovnice in drevesa, oblikujete v geometrijsko obliko, saj bo pozornost ostala usmerjena na vrt. Vrt arhitekturno in stilsko prilagodite podobi doma, tako da bo videti kot dodatna zunanja soba.