Ponujamo vam pet načinov, s katerimi bo vaš vrt bujen in zelen, ne da bi za to potrošili eno samo kapljico pitne vode.

Voda, v kateri kuhamo hrano

Vsak dan kuhamo. Zelenjavo najprej operemo, nato pa jo v drugi vodi še kuhamo. Vso to vodo po navadi zlijemo proč, čeprav bi jo zlahka uporabili za zalivanje vrta. Počakajte, da se voda ohladi, nato pa z njo namočite zemljo. Je povsem varna za vaše pridelke, vsebuje pa tudi veliko hranil.

steaming_vegetables.jpg

Deževnica

Deževnica je zelo primerna za zalivanje vrta. Izdelajte ali kupite zbiralnik vode, ga postavite pod žleb in zbrano vodo s pridom uporabljajte.

Otroški bazen

Imate otroka, ki uživa v čofotanju v otroškem bazenu? Super. Pustite mu veselje. Ko se tega naveliča, ko se poslabša vreme ali ko postane voda preveč umazana, jo uporabite za zalitje vrta. Bazen ob deževju pustite zunaj – na ta način boste dobili dodaten zbiralnik vode.

kiddie_pool_filled_with_water_guns.jpg

Urin

Ja, prav ste slišali – urin! Urin je izvrstna rešitev za zalivanje nekaterih rastlin, saj vsebuje kar nekaj gnojil in hranil. Je biološki odpadek iz našega telesa. Rezultati raziskav so pokazali, da paradižnik z rednim zalivanjem z urinom v primerjavi z običajnim zraste kar štirikrat hitreje. A to ne pomeni, da morate malo potrebo vsakič opravljati na vrtu – urin lahko namreč hranite v vedru ali drugi posodi. Ko se ga nabere dovolj, pa z njim zalijte vrt.

Kompostiranje

S kompostiranjem biorazgradljivih odpadkov boste izdatno nahranili vaš vrt, pa tudi namočili, saj je v kompostu kar nekaj vode.