Z zapiranjem vrat v sob, ki jih ne uporabljate in jih torej ni trebs ogrevati, lahko prihranite veliko energije. Toplota se bo namreč zadržala v tistih prostorih, ki jih uporabljate, na primer v dnevni sobi. S tem pa seveda prihranite nekaj denarja za ogrevanje, saj ne ogrevate celega stanovanja oziroma hiše po nepotrebnem.

Bodite pozorni na vrata spalnice

Spalnica je največji ''krivec'', ko gre za nepotrebno izgubljanje energije zaradi odprtih vrat. Takrat, ko spalnice ne uporabljate, torej čez dan in proti večeru, skrbno zapirajte vrata. Kako uro ali dve, preden greste v posteljo, pa vrata odprite, da bo tudi spalnica prejela toploto iz drugih prostorov in se ogrela na primerno temperaturo.

door_open.jpg

Tudi vrata v kopalnico se splača zapirati

Drug prostor, na katerega je dobro biti pozoren, je kopalnica. Sicer jo res uporabljamo precej pogosto, vendar pa v njej po navadi ne preživimo veliko časa naenkrat. Če boste zapirali vrata, bo v kopalnici sicer hladneje, vendar pa se boste tako ali tako ogreli, ko boste stopili iz nje.

bathroom_door_handle.jpg

Pri varčevanju z energijo je bistveno to, da jo porabimo le toliko, kot jo res potrebujemo – v tem primeru torej ogrevamo le tiste sobe, ki jih dejansko uporabljamo. Čudovito pri tem pa je, da gresta varčevanje z energijo – ohranjanje planeta – in varčevanje z roko v roki.