Vsakodnevno čiščenje

Po vsakem prhanju si vzemite minutko in s čisto krpo ali gobico dobro obrišite kad in kabino ter pipe. Tako se na njih ne bodo nabirali ostanki mila in minerali.

Zavesa za prho

Tudi kadar niste pod prho, zaveso zagrnite. Tako se voda ne bo zadrževala v njenih gubah. Ne uporabljaje polivinilastih zaves, saj lahko te v zrak spuščajo snovi, ki povzročijo nenormalno delovanje hormonov.

bath_curtains_001.jpg

Brisače

Brisače po uporabi obesite na obešalnike ali na stojalo za sušenje. Kupite okolju prijazne brisače. Običajne bombažne so namreč zelo ekološko sporne. Pri pridelavi bombaža namreč potrošimo kar četrtino vseh insekticidov na svetu, med njimi pa jih je več okolju najbolj nevarnih. Proizvajalci brisače pogosto barvajo z barvami na osnovi petroleja, postopek pa je zelo škodljiv za naravo, saj veliko kemikalij odteče v vodo in zastrupi vodni habitat, nekaj snovi pa ostane tudi v brisačah, s katerimi se brišemo. Kupite brisače iz organskega bombaža in bambusa, obarvane z okolju prijaznimi barvami.

Naravno čiščenje kadi in kabine za prhanje

Za netoksično, a učinkovito čiščenje kadi ali kabine za prhanje zmešajte čajno žličko tekočega mila in nekaj kapljic antibakterijskega eteričnega olja (čajevca, evkaliptusa, rožmarina ali poprove mete) s skodelico sode bikarbone. Dodajte toliko vode, da nastane pasta, nato pa jo dajte na gobico ali krtačo in se lotite čiščenja. Mastne madeže, ostanke oljnih milnatih izdelkov, očistite s toplo vodo in nežnim čistilnim sredstvom.

Odmaševanje ročke za prhanje

Če se ročka za prhanje zamaši z ostanki mineralov, jo potopite v plastično vrečko, napolnjeno z nerazredčenim belim kisom, in jo dobro zatesnite z elastiko. Pustite, da se namaka čez noč, zjutraj pa luknjice podrgnite s krtačko za zobe.

Čiščenje marmorja

Marmor je zelo lepa izbira za pulte, ker pa gre za zelo mehak in porozen material, se hitro umaže, opraska in okruši. Zato morate biti pri čiščenju nadvse  nežni. Vrhnji zaščitni nanos zamenjajte na vsaki dve leti. Dvakrat na teden površino obrišite z mehko krpo. Redno jo pomivajte s krpo, namočeno v toplo vodo, po potrebi pa dodajte še nekaj blagega čistila za posodo. Čistilo odstranite z drugo mokro krpo. Marmorja nikoli ne čistite z agresivnimi čistili ali pršili. Njegov blesk boste ohranili z rednimi nanosi polirnega sredstva.

Kotliček za splakovanje stranišča

Kupite kotliček za splakovanje stranišča, pri katerem lahko sami regulirate količino vode.

Plesen

Preprečite plesni vstop v svoj dom. Uporabljajte ventilator, ki bo iz prostora učinkovito odstranil vso odvečno vlago ali po kuhanju odprite okno.

Sam svoj mojster

Namesto dragega in pogosto težko dosegljivega mojstra, lahko marsikateri vodovodarski problem odpravimo sami. Preden se lotite popravila, se o  dobro pozanimajte prek spleta ali v priročnikih. Če menite, da delu niste kos, pokličite vodovodarja – z vodo se ni igrati.

Reciklirani straniščni papir

Namesto običajnega uporabljajte recikliran toaletni papir.

Osvežilec zraka

Če v kopalnici nimate oken, da bi jo dobro prezračili, nikar ne kupujte umetnih osvežilecev zraka, ki bodo neprijeten vonj samo prekrili, ob tem pa vas še zastrupili, ampak izdelajte lasten, naravni osvežilec zraka. Kako? Zmešajte 30 do 40 kapljic treh različnih eteričnih olj z eno skodelico vode in mešanico vlijte v plastenko z razpršilcem. Dobro pretresite in mešanico uporabite po potrebi.

Varčujte z vodo

Med umivanjem zob vedno zaprite vodo. Tako boste prihranili ogromno (pitne) vode. Dokler vam to ne pride v kri, si opozorilo napišite in nalepite na ogledalo.

one_touch_faucet_tap_sp_05_001.jpg

Uporabljajte zelena čistilna sredstva

Za čiščenje uporabite okolju prijazna čistilna sredstva. Ta lahko izdelate tudi sami. Na spletnih straneh boste našli vrsto receptov zanje.