Raziskovalka in profesorica za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Diane Cook z državne univerze v Washingtonu je tako prepričana, da bodo naši domovi v kratkem času delovali kot inteligentni agenti, ki uporabljajo senzorje in programsko opremo za predvidevanje naših potreb ter težijo k nalogam, ki izboljšujejo naše zdravje, energijsko učinkovitost doma in celo socialna omrežja.

Pametni dom razmišlja namesto vas

Za mnoga bivališča bi lahko rekli, da so že na pol pametna, saj si denimo pri nekaterih hišnih opravilih pomagajo z računalniškimi čipi, tehnološki zametki pametnega doma pa se kažejo tudi v funkcijah, kot so avtomatizirano snemanje televizijskih oddaj ali vklapljanje kavnega aparata in termostata. Če imate v hiši nastavljivi termostat, imate v lasti začetni element pametnega doma, ki se v celoti programira sam in razmišlja o tem, kaj v določenih situacijah potrebujete.

smart_home_g.jpg

S pametno tehnologijo si olajšate bivanje

Cookova je od leta 2006 naprej raziskovala uporabo umetne inteligence v številnih testnih domovih. Med drugim je ugotovila, da lahko pametna tehnologija pomaga starejšim prebivalcem pri vsakdanjih opravilih, obenem pa opozarja njihove svojce, če v stanovanju stanovalci niso opravili rednih aktivnosti, recimo niso vstali, se prehranjevali, okopali ali pa niso vzeli zdravil. Na podoben način so lahko domovi zasnovani tako, da samodejno uravnavajo potrebe po energiji in z njo tudi učinkovito varčujejo.

Pametne tehnologije zlahka vklapljajo/izklapljajo pralne in pomivalne stroje takrat, ko je električni tok cenejši. Poleg tega pa same ugasnejo nepotrebne naprave in svetila v praznih prostorih. Tudi pametni števci, kot že ime pove, delujejo na podoben način. Medtem ko pametni telefoni ljudem omogočajo, da imajo več čas dostop do spletnih socialnih omrežij, bi pametni dom lahko deloval kot brezžična tehnologija (Bluetooth) v avtomobilih. To pomeni, da bi omogočil prostoročno pogovarjanje iz katera koli prostora.