Jejte pametno

Kupujte le ekološko pridelano zelenjavo ali pa jo začnite pridelovati sami. Na razpolago imate več sort rastlin, ki so enostavne za gojenje, na primer špinača. Če boste uživali le ekološko pridelana živila, vaše telo ne bo okuženo s pesticidi in kemikalijami, prisotnimi v množično pridelani zelenjavi in sadju. Na jedilnik tako dodajte čim več brezmesnih obrokov.

Izognite se pitju ustekleničene vode

Namesto da kupujete ustekleničeno vodo, posezite raje po povratnih steklenicah z vodo, ki jih lahko reciklirate vsak dan znova in odnesete s seboj v službo ali šolo. Odlična rešitev so recimo steklenice z nameščenim vodnim filtrom, ki prečisti vodo iz pipe. Izognite se uporabi plastenk – namesto njih izberite steklene ali aluminijaste steklenice.

water_bottle.jpg

Knjige si sposodite, namesto da jih kupite

Zakaj bi kupovali drage knjige in prispevali k dodatnem podiranju dreves, če pa si lahko knjige sposodite v knjižnici ali pri prijateljih? S tem boste prihranili denar ter tudi črnilo in papir, potreben za tiskanje knjig.

Kupujte pametneje

Svetujemo vam, da poskusite kupovati živila v večjih količinah in pakiranjih, saj boste tako prihranili embalažo. Ko se odpravite v živilsko trgovino, ne uporabljajte plastičnih vrečk za enkratno uporabo, temveč s seboj vzemite vrečko iz blaga za večkratno uporabo. Poleg tega si omislite le oblačila, ki ne potrebujejo kemičnega čiščenja: izognili se boste strupenim kemikalijam in prihranili kakšen evro.

buy_in_bulkhh.jpg

Reciklirajte

Reciklirajte mobilne telefone in druge naprave, ko se jih naveličate oziroma se pokvarijo. Dodobra izkoristite tudi ostanke papirja, ki ležijo v vašem domu. Razni dokumenti, pisma in drugi papirji, ki so morda popisani le na eni strani, so lahko odlična podlaga za risanje in drugo otroško ustvarjanje. Če želite zmanjšati količino porabljenega papirja, mesečne račune začnite plačevati izključno preko spleta.