Inovativni dizajn

Dizajn tega urbanega panja oziroma čebelnjaka, ki so ga zasnovali pri Philipsu, je nekonvencionalen in privlačen, hkrati pa spoštuje naravno vedenje čebel. Zgrajen je iz dveh delov – na zunanjem je ozek vhod za čebele in cvetlični lonček, na notranjem pa steklena posoda, ki vključuje več plasti satovja.

Čebele lahko svobodno prihajajo in odhajajo, stanovalci pa si v notranjosti privoščijo med. Steklena lupina filtrira svetlobo, tako da v panj spušča oranžno valovno dolžino, ki jo čebele potrebujejo za vid. Okvirji za satovje so narejeni tako, da lahko čebele v njih gradijo svoje celice iz voska. Po potrebi lahko v panj spustimo tudi nekaj dima, da pomirimo čebele, če je panj treba odpreti.

philips_urban_bee_keeper_4_537x392.jpg

Okolju prijazen in splošno uporaben koncept

Koncept je zasnovan trajnostno in okolju prijazno, obenem pa lahko služi tudi za izobraževanje in razumevanje obnašanja čebel. Mesto ima korist zaradi opraševanja, posamezniki pa zaradi medu in terapevtske vrednosti opazovanja teh občudovanja vrednih bitij pri delu. Ker so čebele vse bolj ogrožene, ta dizajn prispeva tudi k ohranjanju te vrste.

Pri grajenju svojih panjev čebele proizvajajo čebelji vosek in propolis, smolnato mešanico, ki je odvisna tudi od njihove prehrane in okolja, kjer so. Propolis pa naj bi poleg funkcije pri gradnji tudi zaviral škodljive patogene v panju, tako da ga tudi ljudje uporabljamo v alternativni medicini. Veliko dobrih učinkov medu in propolisa na zdravje je že znanih, mnoge pa bi bilo mogoče še bolje raziskati. Morda bo nekoč takšen urbani panj, če bo prišel na trg, zato imel mesto tudi v domači lekarni.