Pravilo notranjega oblikovanja 1: velikost je pomembna

Ko dizajnirate določeno sobo, je izredno pomembno, da pri tem upoštevate tudi velikost razpoložljivega prostora, ki ga imate na voljo. Čeprav je trendovsko, da izberete prevelike kose pohištva, bo premajhna soba videti čudno, če vanjo umestite neprimerno veliko pohištvo. Na primer jedilna miza za dvanajst ljudi ne bo videti dobro v majhni jedilnici, namenjeni štiričlanski družini, in obratno.

Pravilo notranjega oblikovanja 2: ravnotežje

Obstajata dva pristopa k ustvarjanju ravnotežja v prostoru. Nekateri profesionalni oblikovalci denimo uporabljajo simetrijo: simetrično postavijo vse elemente notranje opreme, ki jih tudi barvno uskladijo. Drug pristop pa se osredotoča na uporabo nesimetričnega ravnotežja: pri asimetriji se ne gre za uravnoteženje obeh strani sobe, da sta videti skoraj identični (zrcaljenje), ampak gre bolj za usklajevanje posameznih elementov opreme. Na primer na eno stran televizorja v dnevni sobi postavite skupino majhnih slik z istimi okvirji, medtem ko na drugo stran skupino stilsko podobnih svečk.

pravila_notranjega_oblikovanja_ravnotezje.jpg

Pravilo notranjega oblikovanja 3: kontrast

Za atraktivnejšo podobo bi morali biti predmeti v sobi v kontrastu. Oblikovalci običajno uporabijo dekor v istem stilu, vendar se poslužujejo različnih materialov in tekstur, barv, vzorcev in med drugim velikosti okrasnih elementov.

Pravilo notranjega oblikovanja 4: barve in teksture

Usklajevanje barv in tekstur je za mnoge najbolj zastrašujoč del notranjega opremljanja. Ker se okus za barve razlikuje od posameznika do posameznika, je težko točno določiti, kaj se med seboj ujema in kaj ne. Seveda pa obstaja kar nekaj osnovnih barvnih shem, ki jih lahko uporabite. V mislih imejte le, da se osredotočite na svoje potrebe in želje, ne na to, kaj si bodo mislili drugi.

ikea_2011_kids_room_design_ideas_1.jpg

Pravilo notranjega oblikovanja 5: ritem

Ritem si podaja roke s kontrastom – čeprav je pomembno, da kreirate kontraste v prostoru za bolj zanimiv videz, je še bolj pomembno, da ohranite določen ponavljajoči se ritem. Svetujemo vam, da v sobi večkrat ponovite eno barvo ali en vzorec.

Pravilo notranjega oblikovanja 6: harmonija

Ko vse ostale osnovne korake dizajniranja končate, pride šele na vrsto harmonija. Harmonijo boste pričarali samo v primeru, če bodo vsi elementi, barve, vzorci, teksture, kontrastna in ritmična razmerja v očem privlačnem ravnotežju. Pa srečno!