Tudi materiali, iz katerih je izdelana, naj bodo okolju prijazni. Kako narediti vaš dom okolju prijaznejši, pa si preberite v nadaljevanju.

Vodni grelniki

Poznamo dva tipa vodnih grelnikov, ki jih napajata bodisi elektrika bodisi plin. Namestimo jih lahko kamor koli, tudi zunaj domovanja. Ti grelniki vodo ogrejejo takoj in za to ne potrošijo veliko energije. Vodo ogrejejo 'na ukaz' in ne tako kot ostali grelniki, ki konstantno grejejo vodo, tudi kadar je ne uporabljamo.

Talne obloge

Omislite si talne obloge iz bambusa. Ta rastlina namreč v primerjavi z ostalim lesom zelo hitro raste, saj je bambus trava. Ker je hitro obnovljiv, izpolnjuje vsa trajnostna načela. Lahko ga položite tako horizontalno kot vertikalno.

bamboo_hardwoods_550.jpg

Lahko pa posežete tudi po brazilski češnji ali belem tigrastem lesu. Ta eksotičen material prihaja iz nadzorovane sečnje. Oba materiala sta dokaj draga, sta pa zato okolju prijazna.

Strehe s sončnimi celicami

Eden najboljših načinov za bivanje v okolju prijaznem domu je, da na strehe namestite sončne celice. Te so sicer dokaj drage, a se cenijo, na dolgi rok pa se naložba povrne. Najbolje je, da jih namestite takrat, ko boste menjali streho.

Varčne sijalke

Standardne žarnice so preteklost. Sedanjost so varčne sijalke, ki za svoje delovanje potrebujejo veliko manj električne energije, pa še dalj časa trajajo.

Okna z dvojno zasteklitvijo

Okna so glavni razlog, da izgubljamo toploto iz prostora. Zato zamenjajte stara okna z novimi, ki imajo dvojno ali pa celo trojno zasteklitev. Vse morebitne razpoke med okni in fasado dobro zatesnite. Manjšo izgubo toplote boste dosegli tudi z zatemnitveno zaveso, ki je v primerjavi z ostalimi navedenimi rešitvami zelo poceni, hkrati pa je zelo učinkovita. Izguba toplote je ob njeni namestitvi namreč tudi za četrtino nižja. Zatemnitvena zavesa je na voljo v različnih stilih, barvah in materialih.

double_glazing_being_fitt_001.jpg

Termostat, ki se ga da programirati

Termostat, ki se ga da programirati, bo avtomatsko hladil oziroma grel vaš prostor, seveda v skladu z vašimi željami. Na ta način bo vaš račun za elektriko tudi do 15 odstotkov nižji kot zdaj. Lahko ga sprogramirate, kdaj naj se prižge in kdaj ugasne.

Izdelki z energijsko nalepko

Ko kupujte izdelke, vedno poglejte, če imajo energijsko nalepko, saj ti za svoje delovanje potrebujejo veliko manj energije kot ostali. Televizija z energijsko nalepko denimo porabi 30 odstotkov manj energije od svojih neekoloških kolegic.

Barve brez hlapnih organskih spojin

Osvežite stene stanovanja z novo barvo. Ta naj bo brez hlapnih organskih spojin. Prepleskanje doma je najcenejši način za zelo opazno spremembo vašega domovanja, pripomore pa tudi k ohranitvi toplote.

Kupite kotliček za stranišče z možnostjo zaustavitve splakovanja

Kupite kotliček za stranišče z možnostjo zaustavitve splakovanja školjke. Tudi ta rešitev je zelo poceni, hkrati pa omogoča velik prihranek vode.

Hladna streha

Med poletjem veliko elektrike potrošimo za delovanje klimatskih naprav. Temu se lahko izognemo s hladno streho. Prepleskajte jo v belo barvo ali kakšno drugo svetlo barvo, ki bo odbijala, namesto vsrkavala sončne žarke.