Ko si otroci želijo ustvarjati, najraje raziskujejo in sestavljajo različne predmete. Ustvarjalna nuja jih pogosto udari nenadoma, zato takrat morda ni časa za posebno kupovanje pripomočkov. Vendar lahko z malo iznajdljivosti za ročna dela uporabite kar vsakdanje predmete, ki jih najdete doma.

Okvir za slike iz sladolednih palčk

Potrebščine

Štiri lesene palčke (od lučk in podobnih sladoledov), trd risalni papir kvadratne oblike v velikosti 11,5 centimetra, majhna slika ali fotografija s poljubnim motivom, lepilo.

Navodila

Skupaj z otroki začnite zbirati sladoledne palčke, ki jih nato uporabite za ta projekt. Vsakič, ko malček poje lučko, se prepričajte, da jo opere in pospravi na vnaprej določeno mesto, saj s tem preprečite lepljivost lesa. Medtem izbrskajte shranjene čestitke in razglednice z zanimivimi motivi, družinske fotografije, posnetke hišnih živali oziroma karkoli imate pri roki.

okvir_iz_palck.jpg

Na dan delavnice pripravite delovni prostor, kjer ne bo nič narobe, tudi če najmlajši polije malo lepila ali naredi kakšen madež. Začnite tako, da otroku pomagate narediti okvir za slike. Pazljivo naj vzporedno poravna dve palčki, s tretjo pa naj si pomaga, da sta za eno dolžino palčke narazen. Tako ustvarite prve stranice okvirja. Za tem pazljivo nanesite malo lepila na vsak konec obeh paličic. Položite tretjo in četrto palčko čez prvo in drugo, kot vidite na sliki, ter tako ustvarite zgornji in spodnji rob okvirja. Potem nanesite lepilo čez zgornji in spodnji rob okvirja ter prilepite še druge paličice in nazadnje trd papir na okvir, obrnjen navzdol. Počakajte trenutek, da se vse skupaj posuši, in prilepite fotografijo na sprednjo stran papirja, ki ga vstavite v okvir. Nastalo bo čudovito darilo za sorodnike, družinske prijatelje ali pa vašega mladega ustvarjalca. Na vrh okvirja lahko dodate celo vrvice ali preje in ustvarite okraske.

Skrinja zakladov, narejena iz kolaž papirja

Potrebščine

Škatla za čevlje, stare revije ali katalogi, škarje, lepilo.

Navodila

Otroci obožujejo posebna mesta za shranjevanje svojih zakladov. To obenem za starše pomeni, da je otroška spalnica videti veliko čistejša. Ne samo, da bo otrok imel lepo škatlo iz slik, ki so mu všeč, zmanjšali boste tudi po stanovanju ležeče kupe revij in otroka spodbudili k ustvarjalnemu preživljanju prostega časa.

skatla_s_kolazem.jpg

Najprej izrežite zanimive slike iz revij ali katalogov, ki so otroku še posebno všeč. Da delo ne bo preveč zamudno, mu pri opravilu pomagajte. Zatem otroku dajte proste reke: naj z lepilom prilepi te slike na škatlo, kot se sam odloči. Ko to naredite, pustite, da se lepilo posuši, in po želji nanesite zaščitni premaz za decoupage, da ustvarite končni sijaj. Ko se posuši po desetih minutah, je skrinja zakladov končana.

Ostale ideje

Reciklirate lahko tudi plastične lončke ali embalažo s plastičnim pokrovom (na primer od kapučina ali kave), ki jih oblecite z barvitim papirjem. Malček naj riše po papirju ali lepi nanj kroglice, gumbe, in podobno. Če denimo nimate pokrova posode, lahko ustvarite lonček za svinčnike. Ali pa izkoristite pokrov, vanj naredite zarezo na vrhu in tako kreirate domačo hranilnico kovancev.

Vaši cvetlični lončki so lahko nepopisano platno za otroške ročice, preden vanje posadite ali presejete sobne rastline. Razširite časopis nad jedilno mizo v sobi in za barvanje posod uporabite akrilne barve za barvanje slik, vzorcev ali abstraktnih umetnin. Na posode zlahka prilepite tudi manjše predmete, na primer okrasne kroglice.