Ta argument izhaja prav iz lastnosti starih žarnic, zaradi katere so te najbolj kritizirane – neučinkovitega črpanja energije. Kar devetdeset odstotkov elektrike, ki jo porabijo, namreč porabijo za proizvajanje toplote, ne svetlobe. Ta toplota je potem neizkoriščena in je torej odvečna. Bi bilo mogoče to toploto izkoriščati za ogrevanje hiše?

Obstaja nekaj zanimivih dizajnov, ki poskušajo zajeti in ponovno uporabiti to toploto. Takšna je na primer svetilka Gluh Lampe, v kateri žarnica pri svetenju ogreva glineno opeko, ki jo lahko snamemo in uporabimo kot termofor. Vendar pa na žalost teorija o smiselnosti uporabe žarnic z žarilno nitko zaradi proizvajanje toplote za ogrevanje hiše ne drži vode.

bricklight.jpg

Žarnice kot grelniki niso učinkovite

Žarnice z žarilno nitko delujejo tako kot električni grelniki. Ti električno energijo pretvarjajo v toplotno, tako da z neko oviro, na primer žico, ovirajo električni tok, ki zaradi tega oddaja toploto. Vendar pa že tisti električni grelniki, ki so narejeni posebej za ogrevanje, niso tako učinkoviti kot naravni plin, propan ali  zračna toplotna črpalka.

Niso postavljene na primernem mestu

Toplota potuje navzgor, proti stropu, in ne navzdol. Grelnike in radiatorje imamo zato bolj pri tleh, da se toplota ne izgubi. Večina žarnic pa je nameščena na stropu, saj je njihov glavni namen osvetljevanje prostora.

Svetlobe in toplote ne potrebujemo vedno istočasno

To je verjetno najmočnejši argument, zakaj žarnice niso primerne za ogrevanje. Med letom svetlobe večinoma ne potrebujemo v istem času, ko potrebujemo toploto, in obratno, kar je še zlasti očitno v vročih poletnih mesecih, ko se trudimo hišo ali stanovanje čim bolj ohladiti, nikakor pa ne dodatno ogrevati.

rhthhsjrj.jpg

Seveda pa je nekaj izjem, ko je mogoče odvečno toploto, ki jo proizvajajo žarnice z žarilno nitko, tudi dobro izkoristiti. Če sledimo konceptu, ki ga je predstavil ekolog Paul Wheaton, da je bolje ogrevati človeka kot celo hišo, lahko toploto žarnice s pomočjo posebnega reflektorja usmerimo neposredno na mesto, kjer sedimo, na primer za računalnikom. Tako se toplota proizvaja le za mesto, kjer je potrebna, in ne za ves prostor. Takšno svetilko lahko uporabljamo ponoči, predvsem pozimi, ko potrebujemo tako dodatno svetlobo kot toploto.