Tla nahranite z organskimi snovmi

Naravni cikel organskih živih bitij je takšen: začetek, rast, vrh, razpad, zgnitje, vrnitev v prst. V kraljestvu rastlin to pomeni, da se listi in vse drugo vrnejo na tla in jih ''hranijo''. Vendar pa v naši moderni dobi ta proces prekinjamo. Listje grabimo, stvari, ki gnijejo, pa poberemo in odvržemo. Namesto tega tla nahranimo z drugimi organskimi snovmi, na primer gnojili ali kompostom.

Vendar pa so organske snovi ključnega pomena za zdrav vrt. Pravzaprav ni tako pomembno, kako priskrbite organske snovi za zemljo – lahko jih pustite, kjer so, da zgnijejo, ali pa vrt očistite in te snovi dodate kasneje. Pomembno je, da zemlji enkrat na leto dodate organske snovi, saj jih potrebuje.

kfjhgdt.jpg

Prava rastlina za pravo mesto

To pravilo si velja zapomniti, ko greste v vrtnarijo in je tam polno rož, ki jih bi radi imeli. Da bi lahko rastlina uspevala in bila naravno odporna na škodljivce in bolezni, morajo pogoji, kjer raste, ustrezati njenim potrebam. Rastline, ki ima rada sonce in ne potrebuje veliko vode, ne morete posaditi na senčno mesto poleg škropilnega sistema. Ali pa grma, ki bo zrasel tri ali štiri metre visoko, pred okno.

Pred nakupom se pozanimajte o lastnostih rastlin, da se takšnim napakam izognete. Zdravih, odpornih rastlin vam tudi ne bo treba škropiti s pesticidi in insekticidi. Najbolje je, da izberete domorodne cvetlice in druge rastline, saj se je za njih že izkazalo, da uspevajo na določenem območju.

gardening_couple.gif

Pametno ravnajte z vodo

Pogosta napaka v skrbi za vrt je pretirano zalivanje. V preveč namočeni prsti namreč ni prostora za kisik, saj so vse luknje v prsti napolnjene z vodo. Rastlina tako ne more dihati. Vendar pa je pri nekaterih rastlinah lahko težava tudi premalo vode. Zadnje čase so poletja vse bolj sušna, zato je včasih bolje izbrati cvetlice, ki ne potrebujejo veliko vode.

Tudi deževnici lahko pustite, da pronica neposredno v prst, namesto da bi jo speljali na cesto oziroma v kanalizacijo. Tako bo voda tudi bolj čista, saj so tla naravni čistilec.