Niti po mnenju prodajalcev najboljša izolacija na svetu ne bo povečala energijske učinkovitosti doma, če ni vgrajena pravilno in če okoli nje pušča zrak. Zato si preberite nekaj mitov in praktičnih nasvetov, s katerimi poskrbite za učinkovitejšo izolacijo, ki bo dejansko služila svojemu namenu.

Mit: hiša je energijsko učinkovitejša, če namestimo čim več izolacije

Če ne boste ustavili uhajanje zraka skozi izolacijo in špranje okoli nje, je dodajanje še več izolacijskega materiala povsem nesmiselno. Izolacija iz steklenih vlaken in celuloze namreč ne zaustavi gibanja zraka – ko pa se zrak giblje skozi izolacijo, le-ta ne deluje tako, kot bi morala. Zaradi tega vgradite zračno oviro, ki mora biti v popolnem stiku z izolacijo z vseh strani v stenah oziroma na podstrešju.

cim_vec_izolacije.jpg

Prav tako morate zapolniti vse luknjice okoli oken, vrat, cevi, kablov ter zlasti pod oboki in stropi, preden dodate izolacijo. Slednja naj bo nameščena pravilno - brez vrzeli ali stisnjenih predelov; da se povsem tesno prilega prostoru okoli cevi, kablov in drugih ovir, pa mora biti dobro obrezana.

Mit: za hišo bi vedno morali izbrati zeleno ali reciklirano izolacijo

Reciklirana izolacija brez formaldehida iz naravnih materialov ali drugi ekološki izolacijski izdelki so resda okolju prijazni, a nam ne bodo pomagali privarčevati energijo, če ne bodo pravilno vgrajeni. Za pravilno delovanje mora biti tovrstna izolacija ustrezne debeline, brez vrzeli ali pritiskov in v stiku z zračno pregrado. Da boste bolj natančno zapolnili luknje okoli izolacije, si pomagajte z vpihano izolacijo v peni.

vpihana_izolacija_9.jpg

Mit: odsevna izolacija deluje bolje kot običajna

Veliko ljudi trdi, da je izolacija iz odsevne folije ali plastičnega ovoja za embalažo z zračnimi mehurčki ravno tako učinkovita kot običajni izolacijski materiali. Vendar pa to ni res, saj po navadi prezrejo zakone fizike in termodinamike, še posebno, če zatrjujejo, da je plastična embalaža z zračnimi mehurčki tako učinkovita kot izolacija iz steklenih vlaken.

V nekaterih primerih sicer lahko uporabimo odsevno folijo ali plastični ovoj z mehurčki, in sicer izključno za to, da zmanjšamo količino toplote, ki dospe v hišo. Dobro se obnese na hitro pregretih podstrešjih, medtem ko v stenah ne naredi opazne spremembe.