Obstajajo pa tudi inovativne zavese, ki v sebi shranijo energijo, mi pa jo potem lahko uporabimo v druge namene in na ta način prihranimo pri stroških energije. Poglejte si deset najbolj inovativnih dizajnov.

Energijska zavesa

Energijska zavesa oblikovalcev Carolin Müller, Johana Redströma, Linde Worbin, Margot Jacobs in Ramie Mazé je zasnovana tako, da podnevi shranjuje energijo, ki jo oddaja sonce, ponoči pa s to energijo napaja notranje dele, da ti oddajajo svetlobo. Na ta način lahko imate v vašem domu naravno svetlobo noč in dan.

Solarna zavesa SunTile

SunTile je zavesa, ki se napaja z energijo sonca in pozimi ogreva vašo sobo. Astrid Krogh jo je oblikovala iz neuporabljenih solarnih plošč, ki jih je prepletla z zaveso.

solar_curtain_suntiles_ejig1.jpg

Solarno senčilo Some Shine

Solarno senčilo Some Shine je izvrsten koncept. S podnevi pridobljeno energijo sončnih žarkov, ki se shranjuje v polnitveni bazi, namreč lahko ponoči napajamo svoje mobilne telefone, tablice in LED-svetila.

Solarni moduli

Solarni moduli so majhne solarne LED-keramične ploščice, ki jih lahko uporabite kot zaveso. Podnevi bodo ujele sončne žarke in toploto, ponoči pa bodo s tako zbrano energijo osvetljevale prostor.

Ekološki list

Ekološki list Shade je edinstven zbiralnik energije za vaša okna. Od drugih senčil se loči po tem, da so njegovi listi iz OLED-diod (organske svetlobne diode) in e-črnila. Podnevi zbira energijo, ponoči pa z njo preko OLED-diod osvetljuje prostor.

eco_leaf_shade_scm66.jpg

Mehka hiša

Arhitektka Sheila Kennedy je razvila čudovit koncept v tekstil vdelanih sončnih celic. S tako imenovanim energetskim tekstilom je skupaj s svojo ekipo razvila mehko hišo, strukturo, ki lahko proizvede do 16.000 vatov ur energije. Iz tega materiala je naredila zavese in druge stvari, ki podnevi zbirajo energijo, ponoči pa razsvetljujejo naš dom.

Izolacijske zavese Grommet-Top

Izolacijske zavese Grommet-Top so sestavljene iz mešanice bombaža in platna, zato bo vaš prostor poleti hladen, pozimi pa topel. Zavesa je tudi zelo lepa na pogled.

Zatemnitvena zavesa

Tudi z zatemnitveno zaveso boste privarčevali pri energiji. Z njo lahko vsak prostor zatemnite kadarkoli. Ob njeni uporabi bo vaš prostor poleti hladen, pozimi pa topel. Z njo boste sončnim žarkom preprečili vstop, obenem pa tudi zmanjšali hrup. Zavesa je na voljo v več barvah.

blackout_curtain_t1fhs.jpg

Toskanska termalna zatemnitvena zavesa

Toskanska zatemnitvena zavesa je še ena v vrsti briljantnih rešitev za optimalno temperaturo prostora. Je lepa na pogled, zaduši zvok in prepreči dostop svetlobe v prostor. Ob njeni uporabi bo vaš prostor poleti hladen, pozimi pa topel. Zavesa je sestavljena iz učinkovitega termalnega materiala, ki lahko zablokira kar 99 odstotkov svetlobe.

Energijska zavesa Thermalogic

Energijska zavesa Thermalogic je sestavljena iz 100-odstotnega bombaža. Bogata tekstura, podobna jadrovini, je lepa na pogled, zaduši zvok in prepreči dostop svetlobe v prostor. Ob njeni uporabi bo vaš prostor poleti hladen, pozimi pa topel.