In če jih ne pospravimo na varno, se nam kaj hitro lahko zgodi, da jih kam založimo ali skupaj z reklamami vržemo proč. Pomembno je, da imamo nek svoj sistem shranjevanja. Najbolje je, da pomembne papirje shranimo takoj, sicer se nam bodo ti še prehitro nakopičili. Sistem mora biti preprost, fleksibilen in narejen po meri posameznika.

Ustvarite svoj kotiček za shranjevanje

S kotičkom za shranjevanje papirjev boste za njihovo ureditev potrebovali le pet minut na dan. Če imate kakšno prazno omaro, lahko vanjo namestite dodatne police ali pa kupite oziroma naredite neke vrste pregrajevalnik, ga opremite z nalepkami in ga označite.

Denimo:
- nujno (za papirje, ki jih morate urediti takoj),
- plačilo računov od 1. do 15. v mesecu (za račune, ki imajo rok plačila med 1. in 15. dnem v mesecu),
- plačilo računov od 15. do 31. (za račune, ki imajo rok plačila med 16. in zadnjim dnem v mesecu),
- počakati (ko vam mora, preden naredite naslednji korak, nekdo še odgovoriti in dati neko pojasnilo),
- nekega dne/morda (za ideje in informacije, ki jih še niste pripravljeni/zmožni uresničiti).

Kratkoročne projekte z jasnim ciljem, kot so denimo družinska srečanja, prihajajoče počitnice ali cerkvene dolžnosti, spravite v posebne mape. Vsak družinski član naj ima svojo (jasno označeno) mapo. Vsakemu dajte jasno vedeti, da je odgovoren za svojo mapo. Določite posebno 'Daj nekomu drugemu' mapo, če želite papirje deliti z ostalimi.

Revije in kataloge spravljajte v poseben koš. Ko izide nova številka, staro vrzite stran. Informacije v njej boste še vedno našli na spletu. Vse prošnje za donacije spravljajte v posebno škatlo. Ob rojstnem dnevu jih iz nje potegnite tri do pet in vsaki namenite nekaj denarja.

Kako ostati organiziran

Ko stopite skozi vrata, sprejmite odločitev. Stran vrzite vse nepotrebne papirje (jih reciklirajte oziroma razrežite), ostale pa spravite na svoje mesto. Če ga nimajo in vam v zvezi z njimi ni potrebno ničesar storiti, jih arhivirajte.

Tako se vam pomembna pošta nikoli več ne bo izgubila med nepomembno, veliko lažje boste našli potrebno informacijo in nikoli več se vam ne bo potrebno prebijati čez goro papirjev.

Poskusite živeti brez papirja

V čim večji meri se poskušajte izogniti papirjem. Stroške za telefon, elektriko in drugo plačujte preko elektronskega poslovanja, po takšni poti pa naj tudi pridejo do vas. Na nabiralnik nalepite nalepko zoper nezaželeno pošto. Za karkoli že se boste odločili, vedite, da bodo papirji še nekaj časa med nami, lahko pa poskrbite, da jih bo manj kot doslej in da bodo ti bolj urejeni.