A ostrina je le eden od varnostnih dejavnikov, ki jih je potrebno upoštevati pri uporabi kuhinjskih nožev. Tu so še njihova hramba in čiščenje. Več o tem v nadaljevanju.

Ostrina

Noži nikoli ne smejo postati preveč topi. Ne glede na obljube televizijskih reklam, večina nožev ob uporabi slej ko prej otopi. Zato ga je potrebno, ko se to zgodi, naostriti z brusnim kamnom oziroma nožem za ostritev. Nekajkrat ga enakomerno po vsej dolžini potegnite po ostrilu.

suehiro_roll_sharpener.jpg

Padec

Včasih se zgodi, da nam ob rezanju nož zdrsne z rok – pustite, da pade na tla, nikar ga ne poskušajte zgrabiti, saj obstaja velika verjetnost, da se boste pri tem grdo porezali. Pazite tudi na noge in prste. Odskočite stran in počakajte, da se zgodi, kar se ima za zgoditi.

Hramba

Če noža ne uporabljate, ga spravite na varno mesto. Večina nesreč se zgodi ravno zaradi opustitve tega dejanja. Če morate delo iz kakršnega koli razloga spustiti iz rok, nož položite med mizo in rezalno desko ali pa ga dajte na svoje mesto. Najbolj nevarno mesto zanj je ob robu mize ali rezalne deske. Če ga kateri drug član družine najde na tem mestu, naj ga odmakne na varno.

img_0557.jpg

Kuhinjske nože ne shranjujte skupaj z ostalim jedilnim priborom, saj bodo ob stiku z njim hitro izgubili svojo ostrino, obstaja pa tudi nevarnost, da se boste ob jemanju pribora porezali. Kupite magnetna držala, mesarsko stojalo ali posebne predale. Shranite jih na mesto, ki ga ne bodo mogli doseči otroci.

Rokavice

Zaščitne rokavice nevarnost ureza precej zmanjšajo. Rezilo nikoli ne bo 100-odstotno varno, lahko pa se pred njim zaščitite. Zaščitne rokavice so narejene iz med seboj prepletenih jeklenih vlaken, tako da rezilo ne more prodreti skozenj. Rokavico si nadenite na roko, s katero ne režete, in se na ta način zaščitite pred urezninami in zdrsi. Nekatere rokavice prekrijejo celotno roko, druge pa samo zapestje in prve tri prste.

Čiščenje

Kuhinjske nože vedno perite ročno, ne v stroju. Jedilni noži lahko brez težav preživijo visoke temperature v stroju in agresivne detergente, kuhinjski pa zahtevajo drugačno čiščenje. Zaradi visokih temperatur v pomivalnem stroju bo namreč vaš nož hitro izgubil svojo ostrino, obstaja pa tudi nevarnost, da bo zarjavel. Operite ga ročno z za to ustreznim detergentom, nato pa ga za kratek čas potopite še v dezinfekcijsko raztopino. Preden ga shranite, ga dobro osušite na zraku. Nikoli ne uporabljajte zarjavelega ali nedezinfeciranega noža!

Varna uporaba

Varna uporaba noža je ključnega pomena. Pomembno je, da ga držite v pravem položaju in da uporabljate pravi nož, sicer lahko kaj hitro ostanete brez prstov. Ne posnemajte profesionalnih kuharjev, ki imajo za sabo leta izkušenj in izobraževanj.