Izberite primerno mesto

Ne glede na to, kako ambiciozni so vaši načrti z vrtnicami, imejte pri snovanju dizajna v mislih to, da potrebujejo pet do šest ur neposredne sončne svetlobe na dan, da res uspevajo. Večkrat na dan se sprehodite po vrtu in opazujte, koliko sonca dobi vsak del. Pozorni bodite na to, kam pada senca stavb. Teh namreč ne morete premakniti, medtem ko lahko na primer štore in kamne izkopljete, zabojnike in druge predmete prestavite, majhna drevesa in grmovnice pa tudi preselite na drugo mesto.

Upoštevajte tudi razgled, ki se ponuja z vaših oken in poskusite vrt zasnovati tako, da boste lahko občudovali sadove svojega dela. Premislite, če imate na prostoru, kjer želite zasaditi vrtnice, dostop do vode, sicer si boste morali omisliti novo, daljšo cev za zalivanje. Če imate težave s hrbtenico ali če bi vaš vrt potreboval nekoliko bolj definirane robove in potke, lahko vrtnice zasadite na nekoliko bolj dvignjenem mestu.

djzgfzh.jpg

Naredite načrt

Ko ste se odločili, kje boste zasadili vrtnice, si shemo narišite. Uporabite lahko razmerje 1 centimeter: 10 centimetrov, če je vrt večji, pa 1 centimeter: 1 meter. Narišite tudi vse strukture, ki so že na vrtu, ter senčna mesta. Zarišite mesto, kamor želite umestiti vrtnice. Premislite, če boste med vrtnice vmešali tudi trajnice ter na kakšni višini bodo rasle. Če nameravate na vrt postaviti vrtno lopo, okrasne rešetke, sončno uro ali druge elemente, jih vključite v načrt.

glorious_climbing_roses_garage_1_0410_de.jpg

Izberite vrtnice

Obstaja kar 13.000 vrst vrtnic, tako da imate ogromno možnosti, med katerimi izbirate. Priporočljivo je, če izberete nekaj dišečih vrtnic, še posebno, če jih boste zasadili v bližino oken ali pa klopi. Skrbno preučite tudi barvno shemo. Obilica neusklajenih barv je lahko videti kaotično, zato izberite usklajene barvne odtenke.

at_rose_garden_del_galleryfull.jpg

Vrtnice naj bodo različnih velikosti; vključite lahko tudi nekaj vrtnic, ki se vzpenjajo po oporah. Upoštevajte tudi čas cvetenja – nekatere vrste namreč cvetijo le enkrat na leto, druge pa večkrat.

Pripravite prst

Tako kot vse druge rastline tudi vrtnice za zdravo in uspešno rast potrebujejo prst s primernim pH-jem. Idealen pH za vrtnice znaša med 5,5 in 7, najbolje pa jim dene pH 6,5. Pripomočke za preverjanje pH-ja lahko kupite v vrtnem centru. Vrtnice sicer potrebujejo prst z veliko hranilnimi snovmi. Najraje imajo bogato ilovnato prst, ki dobro zadržuje vodo. Če je v vaši prsti več gline ali peska, ji dodajte nekaj humusa, komposta ali organskih snovi za boljši pretok kisika in vode.

Sajenje in obrezovanje

Za vsako vrtnico izkopljite luknjo, ki je dvakrat večja od njene koreninske grude in jo dobro zakopljite. Nanesite še zastirko, ki bo pomagala zadrževati vodo in preprečevala rast plevela.

rose_pruning.jpg

Obrezovanje vrtnic ni težavno, je pa nujno, saj z njim spodbujamo novo rast in cvetenje ter pomagamo vrtnicam, da obdržijo lepo obliko. Vrtnice, ki rastejo v grmičkih, je dobro obrezovati spomladi, vrtnice vzpenjalke pa jeseni. Kupite kakovostno orodje za obrezovanje, saj lahko drugače naredite več škode kot koristi. Tukaj pa si lahko preberete več o tem, kako za svoje vrtnice poskrbite čez zimo.