Za tekstilne tapete je najpomembnejše, da so enostavne za lepljenje in odstranitev, prijetne na oko ter da nudijo tudi druge prednosti, na primer boljši tisk ali da se na njih ne nabira toliko prahu. Običajno so izdelane iz dolgih sintetičnih vlaken sisala ali lanu, kar omogoča ogromno različnih končnih struktur in tekstur. Organizatorji letošnjega sejma Heimtextil so sporočili, da so letos še posebno modne vsestranske tekstilne tapete iz teh vlaken. Napredek na področju digitalnega tiskanja pa je še dodatno razširil možnosti oblikovanja.

Zadnji trendi

Na frankfurtskem sejmišču si lahko obiskovalci ogledajo Stensko galerijo (Wall Gallery) – vpogled v nove mednarodne izdelke s področja tekstilnih tapet, poleg tega pa so na razstavnem prostoru svoje izdelke pod naslovom Tapete na turneji (Wallpaper on Tour 2012) na ogled postavili tudi v nemškem inštitutu za tapete.

erfurt_onwall_1.jpg

Letošnji trendi narekujejo različne materiale; od papirja in netkanih materialov, ki so podlaga za strukturirane površine, pa vse do satena. Prevladujejo različni dizajni in barve, navdihnjene z naravo, in zadržana minimalistična kompozicija. V središču pozornosti so trajnost, kakovost, napredne tehnologije, novi materiali in sodoben končni videz.

Razstavljavci in njihovi izdelki

Eno vodilnih evropskih podjetij, ki ponuja tekstilne tapete, je Ahlstrom: njihovi izdelki so izdelani na osnovi mokre tehnologije brez tkanja, ki se za razliko od papirja ne skrčijo ali razširijo. To pomeni, da lahko tekstilne tapete direktno natisnejo, da so enostavne za pritrditev, na dotik in po videzu pa spominjajo na tkanino. Podoben proizvajalec netkanih tekstilnih tapet je tudi nemško podjetje Erfurt – njihova trendovska kolekcija Variovlies na primer vključuje gladke, trajnostno naravnane nestrukturirane tapete, posebej narejene za uporabo na razpokanih in drugače poškodovanih stenskih površinah.

tekstilne_tapete.jpg

Digitalni tisk

V podjetju Erfurt so pred kratkim predstavili tudi netkane tekstilne tapete BasicVlies Plano, ki so videti kot papirnate površine. Ker so letos še posebno modne trajnostne rešitve, te tapete ne vsebujejo plastičnih mas ali umetnih mehčalcev, temveč je to material, ki diha in regulira vlago na površini. Lahko  ga nalepimo neposredno na steno, odstraniti pa ga je mogoče enostavno z močenjem površine z vodo.