Zato je z njo potrebno že danes zelo varčno ravnati. Bodite del rešitve, ne problema. Kako, pa si preberite v nadaljevanju.

Zaustavite puščanje vode

Zaustavite puščanje vode. Popravite oziroma zamenjajte puščajoče pipe, cevi in spoje, ki samo večajo vaš račun za vodo in uničujejo vaš dom. Izolirajte cevovode, še posebno vroče. Tako boste v hipu dobili vročo vodo, ob tem pa boste prihranili tudi veliko stroškov. Izolirane cevi bodo namreč ohranile toploto tudi, ko ne bodo v uporabi.

faucet.jpg

Pipa

Večina izmed nas pušča pipo odprto med umivanjem zob, britjem ali miljenjem. Nikar. Voda naj teče le, ko jo zares potrebujemo, ne pa kar v prazno. Kupite pipe z manjšim pretokom vode. Z njimi boste namreč prihranili veliko vode.

Pralni in pomivalni stroj

Perilo oziroma posodo perite le, ko je stoj čisto poln. Če morate nujno kaj oprati prej, pritisnite gumb za polovično pranje. Pri nakupu bodite pozorni na energijske nalepke. A je tista črka, ki si jo želite imeti v svojem domovanju, saj je najbolj energijsko učinkovita.

Straniščni kotliček

Kupite takšen straniščni kotliček, ki omogoča splakovanje vode po potrebi.

Umivanje zelenjave

Zelenjave nikar ne umivajte s tekočo vode iz pipe, pač pa jo namočite v posodo z vodo. S to lahko kasneje zalijete svoj vrt.

Vrtna cev

Vodo, ki teče skozi vrtno cev, takoj po uporabi zaprite. Pipe ne odpirajte do konca, ampak le toliko, kot je nujno potrebno. Travo in vrt zalivajte zgodaj zjutraj ali zvečer. Takrat je namreč temperatura ozračja nižja, zaradi česar je izguba vode zaradi izhlapevanja manjša. Če zunaj močno piha veter, trave oziroma vrta – če le lahko – ne zalivajte. Kolikor se da, za zalivanje uporabljajte reciklirano vodo. Zbirajte deževnico.

Pranje avtomobila

Avtomobil perite z vedrom in gobico, ne pa s cevjo, saj boste v tem primeru potrošili veliko manj vode. Ali pa ga odpeljite v avtopralnico, ki za pranje uporablja reciklirano vodo.

dsc07043.jpg

Kuhanje

Zelenjavo poparite, namesto da jo kuhate. Tako boste potrošili mnogo manj vode, pa še več vitaminov boste zaužili.

O varčevanju z vodo poučite ostale

O varčevanju z vodo poučite ostale. Vsakdo mora dati svoj prispevek, saj je voda pomembna za preživetje vseh nas. Delite svoje znanje in se pozanimajte, če obstaja še kakšna druga možnost, na katero morda še niste pomislili.