Trajnice

Čeprav je po navadi potrebno razredčiti trajnice že v jeseni, pa nekatere rastline tega ne marajo, zato je te čez zimo bolje pustiti na miru. Zdaj pa je napočil čas, da se lotite še teh. Na ta način boste namreč odstranili morebitne ovire pri razvoju in rasti rastlin. Najboljše orodje za razredčitev so vrtne škarje, lahko pa za to opravilo posežete tudi po kakšnem drugem orodju. Pazite, da ne boste rezali prenizko, saj lahko tako uničite nove poganjke. Občutljive dele rastline lahko odstranite tudi z rokami. Okoli korenin dodajte malce svežega komposta.

100_4319.jpg

Grmovnice

Sedaj je pravi čas, da obrežete grmovnice, kot so rožmarin, kadulja, sivka in podobne. Ravno zdaj namreč na plano pokukajo poganjki. Z rezanjem boste spodbudili rast stranskih poganjkov in s tem večjo košatost grmovnice. Pri tem pa je potrebno vseeno pustiti nekaj zelenega rastja.

Kompostiranje vrta

Če tega še niste storili, je zdaj skrajni čas za kompostiranje vrta, saj bodo rastline kmalu začele poganjati. Kompost, ki ga lahko iz rastlinskih ostankov pridelate tudi sami, bo zemljo nahranil in jo naredil bolj plodovito.

Presajanje rastlin

Zdaj, pred začetkom rasti rastlin, je izvrsten čas tudi za njihovo presaditev, saj imamo manj možnosti, da jo pri tem procesu poškodujemo. Po presaditvi je zelo priporočljivo okoli rastline dati kompost. Ta namreč stisne zrak okoli korenine in jo s tem bolje zaščiti.

carefully_pulled_seedling_can_be_transplanted_to_other_garden_areas_1.jpg

Čiščenje

Zgodaj spomladi je tudi pravi čas za čiščenje vrta. Odstranite vse uvenele cvetove in dotrajano listje. Izpulite vse tiste rastline, ki vam nikakor ne uspevajo, saj vam samo zavzemajo prostor, očitno pa je, da jim nekaj v vaših tleh ne ustreza. Če imate travnike, jih pokosite in poravnajte. Preglejte vrtno orodje in ga, če je to potrebno, obnovite, saj je pred vami čas, ko ga boste zelo potrebovali.