Včasih so si kupci želeli praktične talne obloge z nizkimi stroški vzdrževanja. A danes temu ni več tako, saj so preproge in talne obloge ključni elementi notranjega opremljanja – pomagajo namreč ustvariti povezavo med pohištvom in prostori. Sodobni kupci lahko izbirajo med bogato paleto materialov, barv in oblik; vedno več pa je tudi ponudnikov individualnih rešitev po meri in okusu posameznika. V modo se vračajo ročno vozlane preproge, saj v prostor prinašajo toplino in barve, obenem pa se briljantno podajo v sodobno zasnovane prostore. Domotex bo prikazal aktualne trende oblikovanja talnih oblog za sezono 2012/2013.

Novi organski videz

V ospredju letošnjega sejma bodo trije trendi talnih oblog in preprog: prvinska narava (Primal Nature), urbana klasika (Urban Classic) in modna mavrica (Fashionable Rainbow). Za prvi trend so značilni naravni trajnostni materiali, kot so tibetanska volna, konoplja, ličje, sisal in vlakna kaktusov. Oblikovalci so iskali navdih v naravi, ki se izraža z organskimi oblikami, vzorci in površinami. Laminat, parket in talne obloge iz masivnega lesa imajo pristen naravni videz; v glavnem pa so modne svetle vrste lesa, na primer hrast, javor in breza. Trendovski je tudi obrabljen videz, ki vključuje raztrgane, sprane, patinirane in razdrobljene vzorce v paleti toplih naravnih odtenkov. Zanimive so tudi preproge z nenavadnimi strukturami in teksturami.

hhhhhh.jpg

Brezčasni dizajn s sodobnim pridihom

Drugi trend obsega kombinacijo brezčasne elegance in vključuje široko paleto vzorcev s poudarkom na črnobelih barvnih kombinacijah. Poudarek je na klasičnih tekstilnih vzorcih, talne obloge pa krasijo elementi iz marmorja in ploščice z vintage vzorci kot tudi s cvetličnimi motivi in klasičnim okrasjem. Črna, bela, siva in temno rjavi toni so za dramatičen učinek združeni z živahnimi odtenki, denimo rdeče, zelene in rumene barve.

vzorci_2012.jpg

Stilske preproge mavričnih barv

V modi so tudi opazne barve, kot so rožnata, žvepleno rumena, modra, naravna zelena, turkizna in rjasto rdeča, ki preprogo v vsaki sobi postavijo v ospredje. Nekonvencionalne vzorce (denimo madeži barve) lepo dopolnijo cvetlični, fotografski in etnični okrasni motivi, ki so lahko videti obrabljeni. Modne so tudi preproge v obliki mozaika in obledele orientalske preproge, med talnimi oblogami pa prevladujejo živahnejši barvni odtenki. Opazimo lahko prevlado visoko kakovostnih materialov in izdelkov, narejenih po meri.

fashionable_2.jpg

Spremljajoči dogodki

Na sejmu si bodo lahko obiskovalci ogledali tudi podelitev nagrad najboljšim svetovnim oblikovalcem ročno izdelanih preprog Carpet Design Awards, posebno razstavo ročno izdelanih preprog najvišje kakovosti Souk Deluxe s trenutnimi trendi v oblikovanju in ne nazadnje novi razstavni prostor, kjer bodo na ogled starinske in umetniške preproge.