Prednosti solarnih sistemov

Solarni sistem deluje čez vse leto, resda pa boste morali v zimskih mesecih vodo dodatno ogrevati s pomočjo električnega grelnika ali kotla. Ker je sončna energija zastonj, boste dolgoročno imeli z ogrevanjem vode manj stroškov. Takšen način ogrevanja je tudi bolj ekološki, saj energijo črpa iz obnovljivih virov.

Kako sistem deluje?

Solarni sistemi za ogrevanje vode delujejo s pomočjo sprejemnikov sončne energije, ki so pritrjeni na streho. Ti zbirajo sončno toploto in jo uporabijo za ogrevanje vode, ki je shranjena v hranilniku toplote. Voda se lahko nato še dodatno ogreje s pomočjo električnega grelca ali kotla, da doseže želeno temperaturo. Za gretje vode s pomočjo sončne energije uporabljamo dva tipa sprejemnikov sončne energije – cevni vakuumski ali pa ravni, ki jih pritrdimo na streho.

bg_pic.jpg

Cene in prihranek

Namestitev sistema za solarno gretje vode vas bo stala nekaj tisoč evrov. Prihranki so solidni, saj lahko takšen sistem sicer daje dovolj tople vode čez poletje, v slabem vremenu pa veliko manj. So pa stroški za vzdrževanje takšnega sistema nizki, saj ima večina večletno garancijo in ne zahtevajo veliko vzdrževalnih del.

Največ boste torej plačali za nakup in namestitev sistema, dolgoročno pa boste prihranili pri stroških za energijo. Prihranki se sicer razlikujejo, po navadi znašajo slabih sto evrov na leto, odvisno tudi od tega, na kakšen način ste vodo ogrevali pred tem. Boste pa povzročili kar pol tone manj izpustov ogljikovega dioksida, kot če bi vodo ogrevali na elektriko. Pri Eko skladu se pozanimajte, če ste upravičeni do nepovratnih sredstev oziroma ugodnih kreditov.

_114.jpg

Je takšen način ogrevanja vode primeren za vas?

Potrebujete približno pet kvadratnih metrov prostora na strehi, ki sprejema neposredno sončno svetlobo večino dneva. Ni treba, da so sprejemniki vgrajeni na streho – lahko so tudi pritrjeni na okvir na ravni strehi ali pa visijo na steni. Potrebovali boste tudi prostor za večji zbiralnik toplote za vodo. Novi sistem mora biti tudi kompatibilen s kotlom, ki ga že imate. Svoj dom lahko daste oceniti strokovnjaku, ki vam bo pomagal izbrati najprimernejši sistem.