Orhideje so največja družina cvetočih rastlin, saj obstaja kar 22.000 vrst orhidej. Tudi dišava vanilija izvira iz orhidej iz rodu Vanilla, ki so se prvič pojavile v Mehiki. Prav lepota in priljubljenost pa orhideje tudi ogrožajo – tri vrste orhidej Phalaenopsis so že ogrožene zaradi pretiranega nabiranja. Kljub priljubljenosti se orhidej drži sloves, da zanje ni lahko skrbeti. To ni nič nenavadnega – večina orhidej se naravno pojavlja v tropskih predelih Osrednje in Južne Amerike, Azije ter Afrike in takšnih pogojev vsekakor ni lahko poustvariti v naših domovih po Evropi.

1293055316u2wnscq.jpg

Katera vrsta je najprimernejša za začetnike?

Orhideja Phalaenopsis je med najbolj priljubljenimi in tudi med tistimi, za katere je najlažje skrbeti. Prenaša namreč tudi suh zrak, ki nastaja zaradi centralnega ogrevanja. Ima velike, temno zelene liste in lepe bele, rožnate ali vijolične cvetove.

Ko kupite orhidejo, je ne presajajte v nov lonček. Večina orhidej je posajenih v prozornih plastičnih lončkih, saj jim dobro dene svetloba, ki lahko doseže njihove korenine. Orhideje po navadi vsaj še leto ali dve ni potrebno presajati. Raje se osredotočite na to, da boste zanjo ustvarili primerno okolje, v katerem se bo lahko razcvetela v vsej svoji lepoti. Če orhideje niste dobili v dekorativnem lončku, kupite takega, ki je na dnu rahlo ožji, tako da se osnovni lonček oziroma korenine ne dotikajo dna. Na dno okrasnega zunanjega lončka oziroma vaze lahko postavite tudi nekaj kamnov, da bo rastlina dvignjena in bo lahko odvečna voda naravno odtekla.

Kakšno mesto je primerno za orhidejo?

Orhideje se najbolje počutijo v toplih prostorih, kjer je temperatura 16,5 stopinje Celzija ali več, zato so idealne za kuhinjo. Všeč jim je močna sončna svetloba, vendar pa naj ji ne bodo izpostavljene neposredno. Primerno mesto je tako okenska polica, ki gleda proti severu. Pazite, da niso na prepihu.

kolibridistance.jpg

Zalivanje in nega

Najbolje je, če za zalivanje uporabljate mehko oziroma filtrirano vodo ali ohlajeno vodo, ki ste jo prevreli v kotličku. Orhidejo zalivajte enkrat tedensko z manjšo količino mehke vode – približno toliko, kot gre v podstavek za mehko kuhano jajce. Pazite, da voda ne bo tekla po listih ali cvetju. Ker kompost z lubjem, v katerega so po navadi posajene orhideje, vsebuje le malo hranilnih snovi, enkrat na mesec vodi dodajte gnojilo za orhideje (oziroma tako pogosto, kot piše v navodilih na gnojilu).

Če so cvetovi odpadli, naj vas ne skrbi. Orhideja po navadi cveti približno osem tednov, potem pa cvetovi odpadejo, kar je čisto naravno. Ko cvetov ni več, lahko steblo odrežete diagonalno na najnižje kolence (majhna izboklina na steblu), da boste spodbudili novo rast. Rastlino še naprej zalivajte kot običajno.