Ločite med službo in domom

Jasno zavedanje, da je služba služba, dom pa dom, kjer naj bi se človek spočil in sprostil, je prvi korak k enostavnejšemu življenju. Sposobnost, da ob napornem koncu delovnika opustite misli, povezane s službo, je zlata vredna in je eden od načinov, kako si naredite življenje manj stresno. Če to težko storite, vam svetujemo, da vadite: po delu se zamotite z vam ljubimi interesnimi dejavnostmi ali druženjem z družinskimi člani.

Manj je več

Potrošništvo je nalezljiva in trdovratna razvada, ki je dandanes prevzela svet. Ljudje pogosto enačijo srečo s količino materialnih dobrin, vendar pa kaj kmalu postane jasno, da teh dobrin ni nikoli dovolj. Vedno stremimo k boljšemu in si želimo še več, zaradi česar lnam ahko pretirano nakupovanje (ali pretiravanje z drugimi aktivnostmi) tudi zagreni življenje. Če delate 50 ur ali več na teden, da si lahko privoščite razkošno hišo, polno lepih reči, v katerih pa nimate časa uživati, temeljito razmislite o smislu življenja.

Prednostne naloge

Ste prepričani, da vam primanjkuje časa, ker ste preveč zaposleni? Težava ni v tem, da ima dan le 24 ur, ampak da je seznam predvidenih dejavnosti za en dan predolg. Priporočamo vam, da si postavite prioritete – določite prednostne naloge, ki ne morejo čakati na jutri, manj pomembne stvari pa prihranite za kak drug dan ali pa jih v celoti črtajte s svojega urnika.

simple_life.jpg

Glejte manj televizijo

Pretirano gledanje televizije škoduje našemu zdravju, obenem pa tako zapravimo veliko električne energije. Poskušajte vsaj za kak dan ali teden povsem izključiti televizor in čas, ki ste ga sicer namenili posedanju na kavču, namenite drugim aktivnostim. Če brez stika z zunanjim svetom tudi zvečer nikakor ne morete, lahko namesto televizorja uporabljate računalnik. Omejite pa tudi čas, ki ga preživite na spletu, predvsem na spletnih socialnih omrežjih.

Pospravite nered

Kot smo že pisali, lahko fizični nered v našem domu vpliva na slabo počutje in stres. Zato je dobro, da bivalne prostore ohranjate pospravljene in čiste, saj boste v takšnem okolju lažje razmišljali in se sprostili brez slabe vesti.

Hobiji in čas zase

Omislite si zanimive hobije, ki vam bodo pomagali izključiti mračne misli po napornem dnevu in pozabiti na vsakdanje težave. Če vsaj del svojega časa namenite stvarem, ki vas veselijo, se boste počutili lažje in bolj izpolnjene. Poleg hobijev pa poskrbite, da vam ostane dovolj časa samo zase, ko se lahko zatopite v svoje misli in odplavate v mirnejši svet.