Odsevni predmeti v krajini takoj pritegnejo našo pozornost, videti pa so tudi zelo umetniški. Zaradi tega bi jih morali v okolico namestiti premišljeno, saj lahko nepravilno dodan element začasno zaslepi mimoidočega pešca ali voznika, če živite v bližini prometne ceste.

Vrste ogledal

Konkavna ogledala (ukrivljena navznoter) ali konveksna ogledala (ukrivljena navzven) ponujajo spačen pogled na predmete, podobno kot zabavna ogledala, ki ste jih morda videli v cirkusu. Konkavna zrcala omogočijo, da so slike videti večje, medtem ko konveksna ogledala prikazujejo pomanjšano sliko. Poceni in neuničljiva akrilna ogledala, ki jih najpogosteje uporabljamo za kampiranje, potovanje ali pod prho, so majhna in priročna, vanje pa lahko celo izvrtamo luknja za obešanje.

Uokvirjena ogledala različnih velikosti in oblik lahko najdemo v vsaki trgovini; če malo pobrskamo po stanovanju, pa je velika verjetnost, da kakšnega najdemo tudi doma. Okvir ogledala lahko izdelate sami ali pa ga le okrasite, na primer z morskimi školjkami ali gozdnimi plodovi.

voda_v_krajini.jpg

Tipi okrasnih vodnih elementov

Na izbiro je več vodnih virov, s katerimi hitro navidezno povečate majhen vrt. Izbirate lahko med majhnimi ribniki, potočki, fontanami, ptičjimi kopelmi in drugimi elementi, ki v dizajn krajine vključujejo vodo. Omislite si lahko tudi običajen plastičen pokrov soda, ki ga položite na tla in utrdite z zemljo. Vanj nalijte malo vode, saj bo tudi plitva vodna površina odsevala okolico.

Drugi odsevni predmeti

Pokažite igrivost: krajino popestrite s svetlečo disko kroglo, ki ste jo našli na svojem podstrešju. Namesto tega so zelo uporabni tudi božični in novoletni okraski. Čeprav so prazniki že mimo, lahko z okraski poudarite določene dele vrta ali okolice hiše.

ogledalo_v_vrtu.jpg

Kako odsevne površine vključite v dizajn krajine

Svetujemo vam, da se najprej sprehodite skozi vrt, preden se lotite vključevanja odsevnih elementov v krajinski dizajn. Poiščite temačne in dolgočasne predele, ki potrebujejo osvetlitev in poživitev. Nato ogledala ali druge svetleče okraske dodajajte v okolico: delno jih lahko skrijete med zimzelene rastline in jih usmerite proti nebu, kjer bodo ujela naravno svetlobo in jo odsevala navzgor. Večje lepo uokvirjeno ogledalo lahko pritrdite na bližnji zid, steno terase ali verande.

Božične okraske nanizajte na krajšo vrvico in jih obesite na ograjo, drevo ali drug temačen del krajine, ki ni tako prehoden, svetleče predmete pa postavite nižje k tlom. Vedno imejte v mislih tudi varnost, ko umeščate svetleče okrasje v okolico, saj se običajno v naravi kaj hitro razbije.