Štirinožni kosmatinci, ki drugače večino časa preživijo na prostem, bi morali imeti pozimi zavetje pred vetrom, dežjem oziroma snegom in mrazom. Ko temperature zunaj padejo pod ledišče, nujno potrebujejo toplo zavetje, saj samo kožušček običajno ni dovolj.

Prenašanje mraza je odvisno od stanja ljubljenčka

Kako dobro pes ali mačka prenašata nizke temperature, je odvisno od starosti živali, njenega zdravstvenega stanja in velikosti. Mlade ali starejše živali ne uravnavajo telesne temperature tako dobro kot odrasle živali, zato jih raje prinesite na toplo v zaprte prostore. Prav tako so na mraz bolj dovzetni ljubljenčki, ki so kakor koli bolni.

macka_pozimi.jpg

Kdaj pride do podhladitve?

Povprečna telesna temperatura psa ali mačke je okoli 38 stopinj Celzija. Do podhladitve lahko pride takrat, ko temperatura živali drastično pade pod normalno. Metabolizem se upočasni in vpliva na delovanje organov. Znaki podhladitve so tresenje, depresija dihanja, zaspanost, slabotnost, obledele ali modrikave dlesni, pomanjkanje koordinacije in kolaps. Če opazite te znake, žival takoj zavijte v toplo odejo in jo odpeljite k veterinarju.

Kaj lahko storite?

Zunaj živeči štirinožni prijatelj pozimi potrebuje več hrane, da bo njegov organizem proizvedel dovolj toplote. Če živi v zaprtem prostoru, pa je ravno obratno, saj zaradi manjše aktivnosti potrebuje manj energije. Kadar notri živečega psa s kratko ali tanko dlako odpeljete na sprehod, ga po možnosti oblecite v pasji plašček, da se ne prehladi.

pes_pozimi.jpg

Pripravite kakovostno pasjo uto

Vsak pes ali mačka, ki zimo preživita zunaj, morata imeti primerno zavetje. Psu izdelajte pasjo utico, ki jo dvignite od tal in jo izolirajte; poskrbite pa tudi, da bo vodoodporna in nepropustna za veter. Naj bo dovolj velika, tako da lahko pes v njej vstane in se obrne, a ne prevelika. Če bo zatočišče preveliko,  pes s svojo telesno temperaturo ne bo zmožen segreti ute.

Pasjo hišico postavite z izhodom proti južni ali vzhodni strani neba, da zaščitite žival pred vetrom. Po tleh utice namestite čisto in suho ležišče iz slame ali posušenega sena. Najboljše je, da je plast slame debela od 12 do 20 centimetrov, ki dovolj zaščiti psa pred mrazom.