Po koncu sezone boste lahko rešetke enostavno razstavili in jih pospravili do naslednje sezone, če nimate prostora ali pa te želje, pa jih lahko pustite tudi zunaj in jih imate za okras. 

Kaj potrebujete?

Za izdelavo vrtnih rešetk potrebujete:
- šest 3 metrov dolgih kosov letvic,
- devet 2,5 metrov dolgih kosov letvic,
- štiri letvice za vertikalne nosilce,
- štiri letvice za horizontalne nosilce,
- dva velika klobčiča vrvi (po možnosti zelene barve),
- okrasno leseno letvico,
- sadike nizkoraslega paradižnika (visokega okoli 10 centimetrov),
- meter, orodje za kopanje, macolo ali kladivo in škarje.

4_korak.jpg

1. korak

Določite mesto za postavitev rešetk. Če boste posadili paradižnik, izberite mesto na soncu. Očistite površino. Izmerite in označite površino rešetk (predstavljena v dolžino meri 2,5 metra, v višino pa 1 meter), zatem pa z mavcem označite štiri točke, kamor boste zapičili letvice. Predstavljena rešetka ima tudi tretji srednji (podporni) 'steber', zato je potrebno označiti tudi tega. Zdaj ste dobili zunanje robove vrtnih rešetk in mesta, kamor morate postaviti letvice (vertikalne podpornike). Lahko se odločite tudi za kakšno drugo dimenzijo rešetk, pazite le na to, da boste imeli dovolj dolge letvice.

2. korak

Na označenih mestih izkopljite približno 30 centimetrov globoke luknje. Nato vanje z macolo vertikalno zabijte levice. Letvici, ki si stojita nasproti, 30 centimetrov stran od vrha povežite skupaj z vrvjo, tako da dobite tri 'šotore'.

2_korak.jpg

3. korak

Na vsako stran 'šotora' horizontalno povežite letvice – med njimi naj bo od 55 do 60 centimetrov višinske razlike. Vrh rešetk lahko okrasite z okrasno leseno letvico.

Vaša rešetka je pripravljena, da nanjo oprete vrtne rastline.

3_korak.jpg

Barva lesa bo sčasoma postala srebrno siva, kar pa ni nič hudega. Če vas moti, pa jo prebarvajte v barvo po vašem okusu.