Silhuete vrtnih elementov so odvisne od ozadja, gredice pa so odvisne od izkoriščenosti površine tal. Če na vrtu manipulirate z negativnim prostorom, ki bi ga lahko opisali kot prostor med posameznimi predmeti in rastlinami na vrtu, boste dali posebno obliko vidnemu pozitivnemu prostoru.

Zapolnite negativni prostor

Negativni prostor lahko zapolnite na različne načine, tako da se bo prikupno ujemal s primarnimi vrtnimi elementi, ne glede na velikost vrta. V krajino  umestite vodni vir, na primer manjši potoček, namesto tega pa lahko tudi zasadite linijo okrasnih trav ali oblikujete tlakovano vrtno pot.

modern_garden_ideas_2.jpg

Opazen kontrast

Ustvarite kontrast med negativnim in pozitivnim prostorom, saj boste tako pričarali pomirjujoč živi vzorec, ki je še posebno privlačen za naše oči, obenem pa je tudi praktičen. Ko se odločate, kateri material bi želeli uporabiti pri kreiranju negativnega prostora, se ne bojte razmišljati izven konvencionalnih okvirjev. Uporabite lahko denimo reciklirane materiale ali stekleno opeko, saj ni vsak negativen prostor zapolnjen le s travo.

Če nameravate iz izbranih materialov narediti vzorec, naj bo enostaven. Kar najbolj omejite barvno paleto in teksture, da okrepite dizajn celega vrta. Zapomnite si, da mora negativni prostor pritegniti pozornost in hkrati oblikovati pozitivnega.