Raziskovalci centra za raziskavo nanotehnologije in molekularnih materialov na ameriški univerzi Wake Forest v Severni Karolini so razvili nov material, imenovan Power Felt (električna klobučevina) – tkanini podobno napravo, ki lahko pretvori telesno toploto v električni tok.

Toplota v energijo

Material je izdelan iz ogljikovih nanocevk, ujetih med plastičnimi vlakni. Na videz in dotik je enak kot klobučevina – material, ki je znan po odličnem zadrževanju toplote. Vendar pa ima nova klobučevina izredno lastnost: ko jo držite blizu toplega telesa, izkoristi temperaturne razlike in ustvari naboj. To pomeni, da lahko električno energijo proizvedete tako, da izolirate nekaj, od ljudi do cevi in drugih predmetov.

carbon_nanotube_bundels.jpg

Na dan potratimo veliko energije v obliki toplote. Če bi na primer lahko izkoristili tudi odpadno energijo, ki jo oddajajo naprave ali avtomobil, bi lažje pripomogli k večjemu številu prevoženih kilometrov (pri isti porabi goriva), obenem pa bi napajali radio, klimatsko napravo ali navigacijski sistem. Ker je tovrstna tehnologija še v povojih, je možnosti za nadaljnji razvoj ogromno.

Številne možnosti za uporabo

Skupina strokovnjakov je prepričana, da bi lahko inovativni material uporabili v številne namene, od recimo opreme za prvo pomoč, kjer bi iz toplote pridobljeno energijo uporabili za napajanje svetilk ali radiev, do ne nazadnje napajanja gospodinjskih električnih naprav v domu. Tako bi hitreje znižali mesečne račune za električno energijo.

nanotehnologija_pretvori_toploto_v_energijo.jpg

Trenutno visoki stroški termoelektrike za zdaj še preprečujejo, da bi jo uporabljali množično v potrošniških izdelkih. Vendar bi lahko tehnologijo na trgu videli v roku nekaj let, saj je nova klobučevina cenovno dostopnejša, ob večjem povpraševanju pa bi postala povsem poceni. Za zdaj 72 zloženih slojev v tkanini proizvede okoli 150 nanovatov energije. Raziskovalci pa iščejo nove načine, kako dodati še več nancevk in jih narediti še tanjše za večjo moč.