Živali nikoli ne kaznujte za naravno obnašanje! Namesto da izgubite živce in se vsakič agresivno razburjate, kadar zalotite svojega štirinožnega prijatelja pri uničevanju sveže urejene vrtne gredice, poskusite raje upoštevati naslednje predloge.

Ograja, dvignjene gredice, poper in čili

Najbolj očitna rešitev je, da okoli cvetličnih nasadov in gredic, kjer raste zelenjava, postavite preprosto vrtno ograjo. Druga možnost je, da namesto klasičnih zgradite dvignjene gredice. Preden rastline zasadite, si oglejte sestavo vrta in z malo načrtovanja preprečite pasje opustošenje.

stop_dog_digging_in_garden_3.JPG

Obstaja veliko alternativnih idej za odganjanje psov z vrta. Izogibajte se takšnim, ki škodujejo okoliški naravi in predstavljajo nevarnost za vašega ljubljenčka. Zelo učinkovito na primer je, če posujete vroč poper v prahu in čili po površini gredice. Naravne dražilne snovi v popru in čiliju bodo dražile živalske oči in povzročile, da začne pes med ovohavanjem gredice kihati. Zato se bo kosmatinec umaknil.

Najučinkovitejši načini za odganjanje psov

Po tleh položite vejice ali stebla trnovih rastlin, denimo vrtnic. Ker imajo psi občutljive blazinice na tačkah, bodo poiskali novo mesto za kopanje zemlje.

pse_odzenite_stran_od_vrtnih_gredic.jpg

Če na vrtu preživite dlje časa, imejte pri roki vrtno cev, s katero takoj ročno poškropite kosmatinca, če ga zalotite med vašimi priljubljenimi cvetlicami. Večina psov ne mara ravno vode, zato jih boste na ta način tudi najlažje odvadili brskanja po gredicah, če jih poškropite vsakič, ko jih zalotite.

Drugi psi iz soseske

Če opustošenje na vrtu povzročajo psi iz soseske, se o tem prijazno in mirno pogovorite s sosedi in jih prosite za razumevanje in večji nadzor nad svojim kosmatincem. Tavajoči pes v nekaterih okoliščinah predstavlja tudi nevarnost za mimoidoče, zato bi moral imeti lastnik nad njim vedno nadzor.