Naj tudi otroci sledijo vašemu ogljičnemu odtisu

Kot pri drugih stvareh je tudi pri varčevanju z energijo po navadi tako, da otroci sledijo zgledu svojih staršev. Tako kot želite, da ravnajo vaši otroci, morate torej ravnati tudi sami, drugače vaše besede ne bodo imele učinka. Otrokom na srečo še ni treba plačevati računov, zato se še ne morejo tako kot vi zavedati posledic svojih dejanj.

Če bodo otroci videli, kako vestno ugašate luči, televizor in druge električne naprave, ko zapustite sobo, bo takšno ravnanje zelo verjetno v navado prišlo tudi njim. Z ugašanjem luči, ki jih ne potrebujete, boste prihranili kar nekaj evrov pa tudi povzročili nekaj kilogramov izpustov ogljikovega dioksida manj. Ko nehajo igrati igrice, naj otroci računalnik ali televizor izključijo.

jmutdthrdtj.jpg

Otrokom povejte, da s tem, ko pustijo električne naprave v stanju pripravljenosti in jih ne izključijo popolnoma, po nepotrebnem zapravljajo elektriko in s tem tudi denar. S popolnim izklopom naprav, ko jih ne potrebujete, lahko prihranite približno 40 evrov na leto ter izpuste 120 kilogramov ogljikovega dioksida. Če besede ne zaležejo, lahko otroke opomnite tudi tako, da prižgana televizija ne bo le porabljala energije, ampak bo z njo izhlapevala tudi njihova žepnina.

V njih lahko vzbudite zanimanje in željo po tem, da bi vedeli več, z zanimivimi knjigami ali spletnimi stranmi s to tematiko. S pomočjo pametnih števcev porabe energije jim lahko pokažete, koliko energije dejansko porabite v vašem domu. Lahko se vključijo tudi v obšolske dejavnosti, ki se ukvarjajo z ekologijo. Skupaj lahko izračunate svoj in otrokov ogljični odtis, na primer na tej spletni strani.

Varčevanje naj bo preprosto

Če boste namesto, da bi otroke peljali v šolo, šli peš, boste na leto prihranili povprečno 140 evrov in 250 kilogramov ogljikovega dioksida. Če ne živite na preveč prometnem območju in če so dovolj stari, jih lahko spodbudite tudi h kolesarjenju.

childcare.jpg

Skupaj preživite nekaj kakovostnega časa tako, da okoli hiše poiščete stare, zavržene stvari in iz njih ustvarite nekaj novega. Stikala lahko polepite s prikupnimi nalepkami, ki opozarjajo na porabo energije in ekološko ozaveščenost.

Če imate dojenčka, zanj kupujte plenice, ki se jih da reciklirati ali iz tekstila, ki jih lahko perete, ter mu kupujete igrače iz trajnostnih materialov.