Zemljevidi sveta ali držav oziroma mest popestrijo podobo katerega koli interjerja. Niso le privlačni in zanimivi na pogled, temveč tudi povsem uporabni, saj se ob njihovem opazovanju hitro naučite zemljepisnih podatkov, ki ste jih morda preskočili v srednji šoli. Okraševanje z zemljevidi je tradicija, ki izvira še iz časov antičnih Rimljanov, ki so lokalne in regionalne geografske karte preslikavali na mozaične ploščice.

Dekoracija, sestavljena iz zemljevidov

Zemljevidi mest ali drugih geografskih značilnosti pa so še danes izredno priljubljeni pri oblikovalcih, ki cenijo njihovo lepoto, dizajn in fleksibilnost. Glede na izbrane grafične in likovno umetniške značilnosti zemljevidov, njihovega konteksta in umestitve v prostor so lahko povsem izobraževalni, na videz pa bodisi tradicionalni bodisi sodobni ali abstraktni, figurativni in celo šaljivi.

dekoracija_z_geografskimi_pripomocki_a.jpg

Če ste ljubitelj potovanj in neznanega, grafičnih prikazov, jasnih in izrazitih barv, se odločite za več različnih zemljevidov, ki jih združite v eno celoto. Zemljevide nalepite neposredno na stene ali pa si omislite tapete s takšnim motivom, po drugi strani pa lahko z zemljevidi obložite tudi druge poteze doma, na primer strop, pohištvo in svetila.

Starinske geografske mape in globusi

Če vas moti barvitost sodobnejših zemljevidov, lahko posežete po starinskih in antičnih zemljevidih, ki so običajno na voljo v bolj nevtralnih rjavih, sivih in olivno zelenih odtenkih. Starinske mape lahko uokvirite in obesite na steno namesto umetniškega dela – pričarali boste tradicionalni ali vintage stil. Seveda pa mape niso edini zemljepisni pripomočki, saj v prostor na ključno mesto zlahka dodate tudi globus sveta, ki jih je lahko tudi več.

dekoracija_z_geografskimi_pripomocki_g.jpg

Inovacije in novosti

Veliko proizvajalcev pohištva in dekorativnih elementov za dom se je odločilo, da med svoje izdelke vključi tudi geografske motive. Tako vse pogosteje uporabljajo takšen potisk kot glavni motiv za svoje izdelke. Kupite lahko samolepljive stenske tapete, okrasne blazine, posteljnino in celo preproge ali lestence s takšnimi podobami. Poleg otroških sob jih dodajte še v druge prostore, na vrata, stole in v kopalnico, saj boste dosegli edinstven učinek.

Več idej za okraševanje interjerja z zemljevidi, globusi ali geografskimi motivi pa poiščite v fotogaleriji.