Pranje perila

V veliki družini je pranje umazanega perila prava ekološka nočna mora. A tudi na tem področju se da storiti marsikaj. Veliko električne energije boste denimo prihranili, če boste perilo prali v mrzli namesto v topli vodi oziroma ga boste pred pranjem v pralnem stroju namočili v umivalniku. Prihraniti se da tudi pri sušenju. Pri džinsu ali debelih brisačah na sušilniku vedno nastavite najkrajši čas sušenja. Na polovici ciklusa preverite, ali je perilo že suho. Če je, ga vzemite ven.

Živila

Živila kupujte v večjih količinah. S tem boste zanje zapravili manj denarja, poleg tega pa boste prihranili tudi pri gorivu, saj vam v trgovino ne bo potrebno iti tako pogosto. Namesto vedno vnovičnega nakupa plastičnih vrečk s sabo vzemite vrečke iz tekstila.

cart_store_revised_1.JPG

Po obroku krožnike zložite v pomivalni stroj. Zaženite ga šele, ko je povsem poln.

Odpadki / recikliranje

Recikliranje je zelo pomembno. Naučite tega tudi otroke. Za recikliranje odpadkov je potrebno zelo malo časa, k ohranitvi čiste narave pa s tem ogromno pripomoremo. Ostanke živil zapakirajte v plastične posodice, ne pa v vrečke, saj lahko slednje za razliko od prvega uporabite zgolj enkrat. Oblačila, ki jih otrok preraste, naj ponosi še njegov mlajši brat ali sestrica, če to iz katerega koli razloga ni mogoče, pa jih odnesite na Rdeči križ oziroma Karitas.

Papir

Svoje otroke naučite, da papirja ne zavržejo proč, dokler ni ta porisan oziroma popisan po obeh straneh. Enako ravnajte tudi vi. Papir, potiskan le na eni strani, ali reklamna pošta, je še vedno uporabna za beležke ali sezname živil, ki jih je potrebno kupiti.

article_new_ehow_images_a02_4t_uu_make_turkey_drawing_801.JPG

Voda

Veliko vode se potroši z umivanjem. Otrokom odmerite njihov čas in pazite, da ga bo malček res uporabil za kopanje, ne pa za igro z vodo.

Energija in elektrika

Poleti zrak hladite z ventilatorji in odpiranjem (zastrtih) oken na senčni strani. Pozimi v dom spustite čim več sonca. Termostat naj bo nastavljen na temperaturo, ki ustreza vsem. Za igrače uporabljajte baterije, ki se jih da ponovno napolniti. Televizor izklopite, če ga nihče ne gleda, vedno, ko zapustite sobo, pa za sabo ugasnite luč, tudi če se vanjo nameravate vrniti že čez nekaj minut. Elektronske naprave izklopite in iztaknite iz vtičnice, če jih ne uporabljate.

Čistila

Kadar koli je to možno, uporabljajte naravna čistila. S kisom očistite okna in ogledala. Vsak še tako majhen korak pripomore k čistejšemu okolju, pa tudi k bolj polni denarnici.