Z lakom za lase odstranite madeže ličil

Če je vaš najljubši kos oblačila umazala šminka, ne skrbite. Madež popršite z lakom za lase in ga pustite pri miru deset minut. Nato madež podrgnite z vlažno krpo ali spužvo, zatem pa tkanino operite na običajen način, da odstranite tako madež kot pršilo.

fotolia_47510_subscription_l_0_1.jpg

Z aluminijasto folijo očistite stekleno posodo

Če ne želite vreči stran uporabljene, a še dobro ohranjene aluminijaste folije, jo lahko uporabite za drgnjenje zasušene hrane s steklenega posodja. Iz folije naredite lopatko, za lažje odstranjevanje pa si pomagajte s tekočino za pranje posode.

Zobna pasta kot čistilo zgoščenk

Zgoščenke ali DVD-je očistite z zobno pasto. Na blazinico prsta si dajte zobno pasto v velikosti graha in z njim nalahno krožite od sredine ploščka do robov. Pasto sperite z vodo.

S kuhinjsko soljo nad madeže jajc

Madeže surovega jajca boste najlažje odstranili, če boste nanje posuli nekaj kuhinjske soli. Počakajte dve minuti, nato pa madež obrišite. S soljo lahko operete tudi zelo umazano zelenjavo. Za nekaj minut jo potopite v slano vodo.

ankmxl_1.jpg

Gorčica v prahu osveži steklene posode

Smradu, ki veje iz steklenih posod, se boste zelo učinkovito znebili, če jih boste oprali z mešanico ene čajne žličke gorčice v prahu in litra tople vode.

Z jedilnim oljem in kisom nad ostanke lepila

Na ostanek lepila s papirnato brisačo ali mehko krpo nanesite jedilno olje in madež dobro drgnite, nato pa ga sperite s toplo vodo. Če lepilo še vedno ne gre stran, olju dodajte malo zobne paste. Odstranjevanja trdovratnih lepil pa se lotite s kisom. Nekaj kapljic ga dajte na lepilo in ga tam pustite nekaj minut.

Z ledom nad ostanke voska

Vosek lahko s svečnika odstranite tako, da nanj poveznete plastično vrečko, napolnjeno z ledom, in jo tam pustite dvajset minut.

S tabletami za zobne proteze očiščene vaze

Madeže na nedostopnih mestih na vazah ali drugih posodah boste učinkovito odstranili, če jih boste napolnili s toplo vodo in vanjo (na vsakih 2,5 decilitra vode) vrgli eno ali dve tabletki za čiščenje zobnih protez. Tableto pustite delovati, kot piše na navodilih, nato pa posodo sperite pod vodo.

vases_764525_1.jpg

S sodo bikarbono nad madeže krede

Če želite s katere koli površine izbrisati sledi krede, svinčnika ali črnila, dajte nanje sodo bikarbono. Z njo boste zelo učinkovito odstranili tudi hrano na posodi. Sodo posipajte na posodo in pustite delovati pet minut. Nato nežno podrgnite in sperite.

Z voskom za avtomobile spolirajte pipe

Pipe, umivalnike, ploščice in kabine za prhanje spolirajte z voskom, prvotno namenjenim poliranju avtomobilov. Poleg tega, da boste s tem kopalnici povrnili sijaj, boste na površine nanesli tudi zaščitni sloj in tako preprečili nabiranje vode in mila na njih.

Limona za čiščenje desk za rezanje

Izvrsten način za čiščenje vaših lesenih ali plastičnih desk za rezanje je, da polovico limone izcedite na desko in jo podrgnete ter pustite stati okoli dvajset minut. Nato jo sperite pod tekočo vodo.