Oblika gredic

Zelenjavne gredice so največkrat pravokotne, kar je razumljivo, saj je ta oblika tudi najustreznejša. Vendar jih lahko oblikujemo tudi drugače, pri tem pa moramo paziti, da bodo tudi praktične in bo delo na vrtu od oskrbe vrtnin do pobiranja pridelka potekalo tekoče.

Stalne grede

Veliko vrtnarjev ob pripravi gredic še vedno obdeluje celotno površino zelenjavnega vrta, torej tudi tisto, ki se bo pozneje uporabljala za hojo. Posebno potratno pa je, če tudi gnojimo celotno površino, saj bodo hranila tam, kjer bomo rastišče tlačili s hojo, rastlinam nedostopna. Zato je veliko bolje, če naredimo stalne gredice, ki so lahko na normalni višini ali nekoliko dvignjene.

149848103_2.jpg

Lesena obroba

Gredice lahko obrobimo z lesenimi deskami, latami in celo starimi železniškimi pragovi. Izdelava okvirja za gredo je enostavna, če uporabimo deske, le pri težjem materialu, kot so pragovi, bomo potrebovali pomoč pri namestitvi. Seveda je dobro les, ki naj bo kar se da gladek, zaščititi z ustreznimi sredstvi, da mu podaljšamo življenjsko dobo, ali ga celo pobarvati. Lepe so tudi pletene ograje iz šib leske ali vrbe, njihova življenjska doba pa je nekaj let. Slednje so posebno primerne za okrogle in drugačne oblike, saj jih lahko prosto oblikujemo.

Kamen

Tudi kamen je primeren za obrobo gredic, postavimo pa ga lahko na različne načine. Pri preprostem nalaganju z vmesnimi prostori bomo privabili nekatere živali, ki nam bodo pomagale pri zatiranju škodljivcev. Žabe, kuščarji, podlasica in jež bodo tu našli odlične pogoje za domovanje, prazna mesta med kamni pa lahko zapolnimo s prstjo in posadimo dišavnice, zelišča in druge rastline.

127044767_2.jpg

Opeka, kovina in drugi materiali. Opeka za izdelavo gredic mora biti kakovostna, da prenese mraz in vlago. Tudi kovinska obroba bo pravšnja, predvsem pa je trajnejša od lesene. Lahko uporabimo celo stare steklenice, npr. buteljke, ki so trdnejše od navadnih steklenic.

Poti

Načrtovanje stalnih gred je nekoliko zahtevnejše, saj bo z gredami treba načrtovati tudi poti med njimi. Te naj bodo dovolj široke za nemoteno delo. Da ne bomo imeli težav z rastjo plevelnih rastlin, položimo na dno filc ali polivinil, čezenj pa nasujemo prod, lubje, slamo, sekance itd.

Tradicionalne in sodobnejše ureditve. Garteljci z lesenimi ograjami so pravšnja izbira za tradicionalen in bolj romantičen pristop za vse nostalgike po času, ki so ga živeli naše babice in dedki. Lesene ograje se seveda ne morejo kosati s kovinskimi po trajnosti in učinkovitosti, kljub temu pa so zaradi videza primernejše pri ureditvi tradicionalnega zelenjavnega vrta. Tudi v sodobno postavljenem vrtu lahko uredimo zelenjavne gredice, ki nikakor ne bodo moteče, pri njihovi postavitvi pa upoštevamo celostno podobo takšnega vrta.

Zima se bo zdaj zdaj končala. Kljub temu je še nekaj časa za vse spremembe in novosti ter njihovo načrtovanje in uresničitev, da bo vse nared, ko se bo zares začelo delo na našem zelenjavnem vrtičku.