Začne se pri načrtovanju

Pomembno je, da ste pri načrtovanju realistični. S svojimi sopotniki se vnaprej pogovorite o tem, kaj kdo pričakuje glede aktivnosti in časa za počitek, nato pa načrtujte dejavnosti. Otroci niso edini, ki potrebujejo sprostitev med navdušujočimi aktivnostmi, potrebujejo jo tudi odrasli. Načrtovati morate tudi »nepredviden čas«. Nenačrtovan čas družinskim članom omogoči, da se sprostijo ter za nekaj trenutkov počnejo samo tisto, kar želijo. Čas brez drugih oseb je za nekatere zelo pomemben, saj je to priložnost za globljo povezavo s samim sabo.

stres_planiranje.jpg

Zedinite se glede financ

Preden se odpravimo na dopust se je dobro pogovoriti tudi o financah. Večina počitnic vsebuje veliko priložnosti za porabljanje denarja. Če vnaprej načrtujete družinski proračun ter otrokom jasno razložite finančne omejitve, lahko zmanjšate obilo stresa glede tega vprašanja.

Dolgčas v avtomobilu ali na letalu

Čas, ki ga na potovanju preživimo v prevoznem sredstvu, je odlična priložnost, da svojim sopotnikom poveste, kaj vse cenite pri njih. Preprosta aktivnost, ki jo lahko izvedete skupaj z vašimi najmlajšimi, je, da izmenjaje poveste nekaj lepega o vsakem članu vaše skupine. Najbolje je, da začnejo starši ter iskreno poudarijo dobre lastnosti enega izmed najmlajših ter tako ponazorijo igro otrokom. Ta vaja je izredno zabavna, hkrati pa lahko vsakdo pove nekaj pozitivnega o drugem, česar v vsakdanji naglici ne bi mogli.

stres_finance.jpg

Pomembna je komunikacija

Intenzivnejši stik z drugimi družinskimi člani lahko med počitnicami na površje prinese mnoge konflikte. Neprestani kompromisi so naporni za vse, še posebno za osebe, ki jim njihova osebna svoboda veliko pomeni. Z iskreno komunikacijo ter pozornim poslušanjem boste lahko zares razumeli potrebe drug drugega in izbrali rešitve, ki bodo v počitniški čas vnesle več ravnotežja.