Preden se odpravite po nakupih ali se spravljate h kuhanju, razmislite, kolikšno količino hrane v resnici potrebujete in za koliko ljudi jo kupujete oziroma pripravljate. Preberite si spodnje nasvete in prihranili boste kar nekaj denarja.

Uredite hladilnik

Če boste imeli urejen hladilnik, se vam ne bo več dogajalo, da boste hrano dali v ozadje hladilnika in nato nanjo pozabili. Pomembno je vedeti, kaj imate v hladilniku. Določite mesta, kamor boste dajali ostanke od kosila, na pol odrezano čebulo in druga hitro pokvarljiva živila. Če jih še nimate, kupite prozorne plastične posodice in jih postavite na vidno mesto v hladilnik, tako da boste, ko ga boste odprli, najprej zagledali njih.

Jemljite manjše porcije

Ko iz lonca dajete hrano na krožnik, vzemite manjše porcije. Če vam bo jedi premalo, si jo lahko še vedno naložite, nihče drug pa verjetno ne bo želel jesti ostankov z vašega krožnika.

plate_jin_joo_kalbi_1.jpg

Večerjajte ostanke

Se vam v hladilniku že tri dni nabirajo ostanki skuhanih jedi, pa jih nihče ne želi pojesti? Z njimi pripravite večerjo ali kak drug obrok. To lahko storite tako z juhami kot z enolončnicami pa tudi s solatami in drugimi jedmi. Na ta način bodo vaši člani družine pojedli nekaj, česar se sicer ne bi dotaknili in bi morali vreči stran.

Živila hranite na ustrezni temperaturi

Zelo pomembno je, na kateri temperaturi vaš hladilnik hladi hrano. Sodeč po rezultatih raziskav je najboljša temperatura, pri kateri bodo živila najdlje ostala sveža, od 3,5 do 4 stopinje Celzija. Višje temperature bodo povzročile, da se bo hrana še hitreje pokvarila, nižje pa zamrzovanje, kar spet ni priporočljivo, saj bo določena hrana zaradi tega spremenila svojo prehrambeno vrednost.

gc_food_safety_chill_1.jpg

Zamrznite ostanke

Če veste, da presežkov hrane ne boste utegnili pojesti, preden se bodo ti pokvarili, jih zamrznite. Zelo prav vam bodo prišli, kadar se vam ne bo dalo kuhati ali za to ne boste imeli časa. To lahko storite s paradižnikovo omako, juhami, enolončnicami in drugimi jedmi. Zamrznete lahko tudi klobase, hrenovke, svežo zelenjavo in sadje, ki jih ne boste utegnili pravočasno pojesti. Ko boste živila dajali v zamrzovalnik, na vrečki oziroma posodici obvezno označite, kdaj in kaj ste vanje shranili.

Nakupujte pogosteje

S pogostejšimi, a manjšimi nakupi se boste izognili nabavi živil, ki jih ne boste utegnili pojesti in jih boste morali vreči stran, ker jim je potekel rok trajanja ali pa so se pokvarile. Pokvarljive stvari, kot so meso, sadje in zelenjava, kupujte pogosto in v manjših količinah. S tem se boste izognili ustvarjanju nepotrebnih zalog. V večjih trgovskih centrih, ki jih obiščete enkrat tedensko ali dvakrat na mesec, pa kupujte samo živila, ki imajo daljši rok trajanja in za katera ste prepričani, da jih boste pojedli.

penetrating_singapore_organic_food_market_1.jpg

Načrtujte vnaprej

Želite napraviti okusno jed iz svežih živil, ki ste jih ravnokar kupili, pa vam to preprečijo druge obveznosti in ste srečni, ko vam uspe obrok pripraviti v petnajstih minutah? Preden greste v trgovino s takšnim namenom, poglejte na svoj urnik, če boste zares imeli dovolj časa za kuhanje. Konec tedna namreč v začetku tedna kupljena živila ne bodo več sveža in jih boste morali vreči proč. Svoje obroke načrtujte dva dni vnaprej.

Bodite pozorni na datume

Ko kupujete hrano, poglejte rok uporabe. Kupite živila, ki jim je do takrat ostalo še veliko časa in se izogibajte tistim, ki jim bo ta zdaj zdaj potekel. Ob tem pa vedite, da je večina živil tudi po pretečenem roku trajanja ob ustrezni hrambi še vedno užitna. Rok trajanja namreč pomeni le, da je do takrat živilo najbolj sveže in da je takšno kot prvi dan, ko je prišlo s tekočega traku. Če ima živilo čuden vonj, okus in videz, pa nikar ne tvegajte, ne glede na to, ali mu je rok trajanja že potekel ali ne.

Načrt B

Kolikokrat ste kupili neko živilo, ker ste slišali, da je okusno, zdravo in popularno, pa ga potem nikoli niste uporabili in ste ga morali zavreči? Preden se podate v tak nakup, razmislite, v katero jed ga boste dali. Če ne veste ali niste prepričani, ga ne kupujte.

Kaj je v vaših smeteh?

Morda se vam bo ideja zdela nekoliko nora, a če menite, da stran vržete preveč hrane, začnite delati spisek živil, ki ste jih vrgli stran v roku enega tedna. Ob koncu tedna ga preglejte in izračunajte, koliko denarja ste zmetali skozi okno. Prepričani smo, da boste potem veliko bolje razmislili, kaj in koliko česa boste kupili, kolikšno količino jedi boste pripravili in da boste pojedli večino ostankov obrokov.