Termostati

Z namestitvijo termostatov za urejanje temperature boste poskrbeli za minimalno izgubo energije. Po navedbah neprofitne organizacije Energy Savings Trust namestitev termostata v sobo pripomore, da bo vaš račun nižji za več kot osemdeset evrov, prihranili pa boste izpust 280 kilogramov ogljikovega dioksida. Poleg tega vgradnja termostata na grelnik vsako leto prihrani skoraj štirideset evrov in 130 kilogramov ogljikovega dioksida.

Solarni prenosni polnilnik

Spreminjanje sončnih žarkov v dragocen vir energije je s to priročno napravo zares lahko. Preprosto namestite polnilnik na najbližjo okensko polico in v  petih urah boste imeli polne baterije, ki jih boste lahko uporabljali za naprave - od iPodov do digitalnih kamer - za kar štiriinštirideset ur.

energija_polnilec.jpg

Sončne celice

Nekatere države, kot sta denimo ZDA in Nemčija, so vzpostavile sistem tarife za dobavljanje električne energije v sistem, kjer se vsa elektrika, ki je ne porabite, pretoči nazaj v nacionalno omrežje. S sončnimi celicami lahko v takem sistemu ustvarite prihranke v vrednosti okoli 850 evrov na leto. 

Dvojna zasteklitev

Prihranek do 210 evrov letno lahko pridobite pri stroških ogrevanja, če zamenjate vsa enojno zastekljena okna s tistimi, ki imajo dvojno zasteklitev. Dvojna zasteklitev deluje tako, da ustvari izolacijsko pregrado med dvema steklenima ploskvama, kar zadržuje toploto v notranjosti prostorov. 

Energijsko varčne žarnice

Zamenjajte stare žarnice z energijsko varčnimi in privarčevali boste za kar sedemdeset evrov letne energije ali štiri evre na leto na posamezno žarnico. Evropska komisija si že prizadeva za postopno odpravo energijsko neučinkovitih šestdesetvatnih žarnic s svetilno nitko v vseh državah Evropske unije do septembra 2012.

energija_zarnica.jpg

Energijsko varčne naprave

Nakup hladilnikov, pralnih in pomivalnih strojev, ki so energijsko učinkoviti, bo zmanjšal izgubo energije na absolutni minimum. Izbirajte naprave z energijsko nalepko v razredu A in višjem. Energijsko oceno je treba uporabiti kot vodilo za to, kako učinkovita je posamezna naprava. Hkrati pa je dobro upoštevati, da manjša naprava pomeni tudi manjšo porabo energije.

Enviroplug

Pogosto pozabimo na telefon, ki smo ga zjutraj dali polniti, ter ga izključimo šele zvečer, čeprav je bil že zdavnaj poln. Priključek enviroplug avtomatsko prekine dotok elektrike do mobilnega telefona, ko je ta že povsem napolnjen.