Izbor hrane

Naredite načrt, kaj bi radi vložili. Pomislite, katero živilo pozimi najbolj pogrešate in po katerem največkrat povprašujejo vaši najbližji. Če hrano pridelujete sami, vložite svoj pridelek. Če je ne ali pa je je za kaj takega premalo, pa povprašajte pri lokalnih kmetovalcih. Živila kupujte v času, ko so na višku sezone, saj jih boste takrat dobili najceneje.

Izbira konzervirnega postopka

Ker v živilih z visoko vsebnostjo kislosti, kot so paradižniki, sadje in kumarice, bakterije ne preživijo, je dovolj, če jih samo prevremo. Druga pa moramo kuhati v loncu pod pritiskom, v katerem se temperatura dovolj zviša, da pomori vse morebitne bakterije.

canning_plums_2_1.jpg

Kaj potrebujete za vlaganje

Za vlaganje potrebujete: lonec za vlaganje, steklene kozarce za vlaganje, pokrovčke za kozarce, lijak, žlico z dolgim ročajem, prijemalko za kozarce,  odpirač za kozarce, lonce, sklede, dozirne skodelice in žlice za pripravo vlagalne mešanice, plastični nož ali lesene palčke za mešanje sestavin.

Osnovni koraki

Postopek vlaganja je opisan skorajda v vsaki kuharski knjigi. Preden se lotite dela, si pozorno preberite ves recept in preverite, ali imate vse potrebne sestavine.

general_canning_supplies_1.jpg

1. korak - sterilizacija

Vse pripomočke za vlaganje dobro pomijte in jih odložite na čisto delovno površino. Odstranite vse razpokane kozarce in kozarce z odkrušenimi robovi. Prekuhajte kozarce in pokrovčke ali pa jih v vrelo vodo potopite za 15 minut. Lahko jih pomijete tudi v pomivalnem stroju, le ne dajajte jih ven, dokler jih ne boste potrebovali.

2. korak – priprava

Če recept od vas zahteva, da morate jestvino blanširati, zavrite vodo in jo vanjo položite za toliko časa, kot je v njem navedeno. Čas začnite šteti od trenutka, ko živilo položite v vodo. Ko ta preteče, ga vzemite ven in dobro osušite. Če recept od vas zahteva, da uporabite surovo hrano, jo dajte v kozarec in jo prelijte z vročo vodo. Če recept od vas zahteva, da hrano skuhate, to storite v skladu z navodili in jo še vročo dajte v kozarec.

3. korak – polnitev kozarcev

Pri tem opravilu morate biti izredno natančni. Pustiti morate ravno prav prostora med pokrovom in kozarcem. Koliko, boste izvedeli v receptu. Splošno pravilo za živila z nizko vsebnostjo kislosti, ki zahtevajo kuhanje v loncu pod pritiskom, je 2,5 centimetra od roba, za živila z visoko vsebnostjo kislosti 1,25 centimetra od roba, za kumarice, sokove, marmelade in podobno pa 0,6 centimetra od roba.

4. korak – zapiranje kozarcev

Z nožem ali palčko premešajte vsebino in odstranite vse morebitne mehurčke. Rob kozarca dobro obrišite in ga dobro (a ne premočno) zaprite s pokrovčkom.

5. korak – vretje

Lonec za vlaganje napolnite z vodo skorajda do roba in jo zavrite. Nato vanj položite kozarce in počakajte, da voda ponovno zavre. Kozarci morajo biti prekriti z vsaj 2,5 centimetra vode. Kuhajte toliko časa, kot piše v receptu, čas začnite odštevati, ko voda zavre v drugo.

6. korak – ohlajanje

Kozarce položite na brisačo, med enim in drugim pa pustite nekaj prostora. Ko boste zaslišali majhen pok, se ne prestrašite – to namreč pomeni, da so se kozarci ohladili in da so dobro zatesnjeni. Če kateri izmed njih ne poči, ga dajte v hladilnik in njegovo vsebino kmalu pojejte.

7. korak – označevanje

Obrišite vse kozarce in nanje nalepite etikete z oznako vsebine in datuma vlaganja.

8. korak – uživanje

Če se vaš kozarec prelahko odpre, ga vrzite stran, saj to pomeni, da je zatesnitev med hrambo popustila. Najprej pojejte najstarejšo vsebino. Uživajte v sadovih lastnega dela!