Prostor za posedanje

Če želite na balkonu tudi jesti, potem kupite temu ustrezno mizo in stole. Za zelo majhne prostore bodo najbolj v poštev prišli zložljivi barski stoli in miza. Razmislite tudi o številu stolov. Če gostite več ljudi, jih kupite več (seveda, če imate za to dovolj prostora). Pomagate si lahko tudi s kuhinjskimi ali jedilniškimi stoli.

img_0091.JPG

Če pa želite na vašem balkonu le počivati in se sprostiti po dolgem in napornem dnevu, potem si omislite udobne sedeže s snemljivo blazino, najbolje iz nepremočljivega materiala, in kavno mizico, na katero boste lahko odložili pijačo ali knjigo. Pohištvo naj bo iz obstojnega materiala in primerno za zunanjo uporabo v vseh vremenskih razmerah, vse tkanine pa pralne. Če nameravate na balkonu tudi peči na žaru, potem naj bo ta iz varnostnih razlogov od pohištva odmaknjen vsaj dva metra.

Rastline

Za majhen balkon vam iz praktičnih razlogov priporočamo rastline v lončkih. Ta način je tudi zelo v trendu. Posode lahko položite bodisi na tla bodisi na okensko polico. Lahko jih postavite tudi v posebne nosilce, ki jih obesite na ograjo balkona. Pri izbiri rastlin je zelo pomembno, da izberete takšne, ki jim  bodo ustrezali pogoji na vašem balkonu. Če je ta večinoma v senci, nikar ne posadite rastlin, ki ljubijo sonce, in obratno. Pazite tudi na velikost. Saj si ne želite, da bi vas rastline čez čas, ko bodo zrasle, "pregnale" z balkona, kajne?

balcony_design_with_plants.JPG

Zasadite lahko kar koli si želite, od zelenja do cvetja, zelišč, zelenjave in grmovnic, tudi manjših dreves, če seveda imate za to dovolj prostora. Ob ustreznih klimatskih pogojih in upoštevanju zgornjih nasvetov, bi rastline morale uspevati. Priporočamo vam, da vzamete takšne, ki bodo privabile metulje (npr. monardo ali budlejo). Tako bo vaš balkon videti še lepši, pa še nekaj dobrega boste storili za naravo.

Domicilne rastline so bolj odporne na lokalne vremenske razmere od eksotičnih, tudi na sušo. V vsakem primeru pa imejte v mislih, da se rastline v loncih veliko hitreje sušijo od rastlin v gredicah, zato jih morate poleti dnevno zalivati. Pod cvetlične lončke ne pozabite postaviti podstavkov, ki bodo ulovili odvečno vodo, da se spodnji sosed ob zalivanju ne bo jezil na vas.

Voda (po želji)

Ljudje ljubimo vodo, saj nas pomirja, pa še okoliški hrup zaduši. Tudi pogled na vodo deluje zelo pomirjujoče. Zato – če le imate dovolj prostora – na  balkon napeljite vodo. Samostoječi slap potrebuje za delovanje samo električno vtičnico. Lahko pa se odločite za še preprostejšo in veliko cenejšo možnost. V plitvo keramično ali bakreno posodo natočite vodo in jo položite med cvetlična korita. Vodo menjajte vsak dan.

21372r01_20ceramic_20koi_20fountain_1.JPG

Nevsiljiva osvetlitev

Če želite na svojem balkonskem vrtu uživati tudi ponoči, poskrbite za njegovo osvetlitev - tako iz varnostnih kot iz lepotnih vzrokov. Z laternami, obešenimi na samostoječe droge iz kovanega železa, boste imeli občutek, kot da ste na počitnicah. Uporabite lahko tudi božično-novoletno svetlobno dekoracijo. Razobesite jo po balkonu. Mizo osvetlite z namizno laterno ali svečami oziroma s stropno lučjo. Za prijetnejšo atmosfero nekaj latern razpostavite še okoli cvetličnih korit. Če se odločite za sveče, jih ne pozabite ugasniti in jih imejte ves čas pod nadzorom.