Sistem inovativne kopalnice namreč skozi organski sistem prefiltrira odpadno vodo iz prhe in umivalnika, preden se ta ponovno uporabi. Fitosanitarno čiščenje je v bistvu naravni postopek recikliranja vode, ki se običajno uporablja v ekoloških sistemih za čiščenje.

inovativna_kopalnica_filtrira_odpadno_vodo_z_rastlinami_3.jpg

Z rastlinami do ponovno čiste vode

Japonski oblikovalec Jun Yasumoto ter francoski oblikovalci Alban le Henry, Olivier Pigasse in Vincent Vandenbrouck so izumili kopalnico, ki postane mini ekosistem. Med postopkom filtriranja odpadne vode gre voda skozi različne korake: v pesek na dnu kopalnice je posajen širokolistni rogoz, ki filtrira večje delce umazanije. Koreninski sistem rogoza namreč vsebuje različne bakterije, ki razgrajujejo te delce, rastlina pa jih vsrka.

inovativna_kopalnica_filtrira_odpadno_vodo_z_rastlinami_2.jpg

Poleg rogoza je posajeno tudi trsje, saj slednje odlično filtrira in izloči težke kovine iz vode. Plavajoče vodne hijacinte zraven trsja pa s svojimi koreninami vsrkajo drobne škodljive delce, ki so še vedno prisotni v vodi. Proces filtriranja dokončajo v sistem posajene vodne leče, ki nase vežejo preostale vodne mikroorganizme. Na koncu pa preostanek miniaturnih delcev zaustavi karbonski filter.