Če nam velikost hiše ali stanovanja dopušča, ga organiziramo kot samostojen prostor, če ne gre, pa v sklopu kopalnice ali servisnih prostorov. Kot samostojnega ga umestimo med kopalnico in spalnicami. Če ne gre, naj bo etažo nižje, pod kopalnico. V tem primeru naj bo v tleh kopalnice odprtina, ki je namenjena spuščanju perila direktno v koš v utilitiju. Če pa se nahaja v servisnem prostoru, lahko peč, bojler in ostale naprave skrijemo za stekleno steno.

Organizacija prostora

Oprema, ki sodi v utiliti: pralni in sušilni stroj, lahko tudi šivalni stroj, likalna deska, delovni pult z umivalnikom, košare za perilo, police, predali in omare. Dobrodošel je tudi tv, radio in kotiček za igranje otrok. Preden ga opremimo, premislimo, kaj vse želimo opravljati v njem. Predvsem pa pazimo na ergonomijo, da je vse v dosegu rok, ne prenizko in ne previsoko. Oprema naj bo funkcionalna in enostavna . V majhnem utilitiju postavimo pralni in sušilni stroj drug na drugega, delovni pult je lahko izvlečni, likalno desko zložimo na steno ali v omaro. Vsaka stena naj bo izkoriščena do zadnjega centimetra. Nekateri proizvajalci bele tehnike so si za majhne prostore zamislili že zelo zanimive in inovativne rešitve, npr. pralni stroj z vgrajenim umivalnikom.

utilitypevc.jpg

Udobje in domačnost

Prostor mora biti prijeten in domač, da bo delo v njem prijetnejše. Predvsem pa mora biti dobro naravno osvetljen in zračen. Oprema naj bo svetle barve, stene so lahko v živahnih barvah, uporabite tudi tapete. Talne obloge naj bodo nezahtevne za čiščenje, kot npr.: keramika, kamen, pvc, epoksid in beton. Pri keramiki, kamnu in betonu priporočamo talno ogrevanje.

www.pevc-arhitekti.si